Победителят на изборите – коалицията Продължаваме промяната, ще започне преговори

...
Победителят на изборите – коалицията Продължаваме промяната, ще започне преговори
Коментари Харесай

Асен Василев обяви, че преговорите с всички без ГЕРБ и ДПС ще са нестандартни

Победителят на изборите – обединението " Продължаваме промяната ", ще стартира договаряния с всички парламентарно показани политически субекти без ГЕРБ и Движение за права и свободи още тази седмица, удостовери в понеделник съпредседателят Асен Василев в изявление за предаването " Лице в лице " по бТВ.

Той изясни, че Политическа партия ще приложи по-нестандартен метод в диалозите за бъдещата управническа коалиция – посредством съставяне на работни групи с представители на партиите по най-важните секторни въпроси – енергетика, опазване на здравето, обучение и други В тях може да влязат и министри от служебния кабинет. Целта е въпросните експертни групи да изработят съдружно съглашение, което да се извършва през възможния 4-годишен мандат.

" В Германия съдружното съглашение е 800 страници. Но в случай че ние не го напишем, възможностите за четвърти избори или разпад на обединението при първата по-сериозна рецесия са огромни ", съобщи Василев.

Той удостовери още, че " Продължаваме промяната " няма да одобри пасивната поддръжка на Движение за права и свободи при сформирането на държавно управление.

" В Германия съдружното съглашение е 800 страници, в случай че ние не напишем такова, шансът да вървим на нови избори или при нова по-тежка рецесия това държавно управление да не се оправи е доста огромен. Така, че би трябвало да напишем такова съглашение ", сподели Василев.

Запитан дали вижда Бойко Рашков като постоянен вътрешен министър, Василев отговори, че практиката " тази партия за това министерство, тази за това " не работи.

" Нито Асен Василев би трябвало наложително да е финансов министър, нито Кирил Петков би трябвало наложително да е министър-председател ", добави той.

Първата и най-голяма промяна, с която новата власт би трябвало да се заеме, съгласно Василев е тази в правосъдната система. " Ако не проработи правораздаването, няма по какъв начин да има правдивост. Тогава всяко едно прекъсване на течове, прекъсване на обири ще е краткотрайно ", акцентира Василев.

По думите му държавното управление може да овладее по-бързия напредък на цените на енергоизточниците, само че не и общата инфлация на артикули и услуги.

" Бързо справяне с инфлацията за България няма по една елементарна причина – левът е закачен за еврото. Начинът за справяне с инфлацията минава през парична политика, ние не можем да печатаме. По-скоро би трябвало да се фокусираме върху повдигането на приходите на хората ", счита Асен Василев.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР