По втория етап за енергийна ефективност на жилищните сгради с

...
По втория етап за енергийна ефективност на жилищните сгради с
Коментари Харесай

Само в три сгради искат саниране с 20% самоучастие

По втория стадий за енергийна успеваемост на жилищните здания с европари съвсем няма интерес за разлика от първия. Само три здания за близо 1 млн. лв. са кандидатствали все още при бюджет от 282 млн. лева, съобщи " Медиапул ". Според плановете на Министерството на районното развиване и благоустройствато (МРРБ) средствата би трябвало да стигнат за към 300 здания с разгърната застроена повърхност от към 1 милион квадратни метра.
В същото време крайният период за кандидатстване изтича на 16 януари - вторник. Министърът на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков към този момент заяви, че срокът за кандидатстване ще бъде продължен до края на февруари.
До момента Министерство на регионалното развитие не е провело нито едно обществено събитие, на което да изясни изискванията за кандидатстване по втория стадий. Мистерия е и какви са желанията му, в случай че не успее за контракти целия запас по втория стадий на процедурата.
Освен неналичието на гласност и необятна разяснителна акция от страна на страната, главната причина за неналичието на претенденти е условието за 20% самоучастие от страна на етажната благосъстоятелност.
Безплатното саниране беше въведено през 2015 година с Националната стратегия за енергийна успеваемост на жилищните здания. За близо десетина години по нея бяха актуализирани към 2000 блока за близо 2 милиарда лв. от държавния бюджет. Миналата година служебното държавно управление предложи да се закрие програмата. Още 616 здания за 164 млн. лева бяха актуализирани безплатно по други стратегии на Министерство на регионалното развитие с европейско финансиране. Сметките демонстрират, че общо обновените здания са под 3 на 100 от жилищния фонд, който има потребност от ограничения за енергийна успеваемост.
По Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ) бяха заложени към 1,4 милиарда лева за енергийна успеваемост на частни жилищни здания. Парите бяха разграничени на две. Основната част от тях - на над 1,1 милиарда лева отидоха още веднъж за 100% финансиране на обновяването на постройките. Очаквано ползата беше огромен - подадени над 3000 оферти за близо 4 милиарда лв..
Обявяване на резултатите от класирането за 100% грант докара до огромно отчаяние измежду хората, тъй като едвам 756 блока за над 1 милиард лв. бяха утвърдени. Класирането провокира всеобщо неодобрение измежду жители и кметове, подбудено от подозрения за подправени одити. Всеки съответен сигнал за манипулирани данни в документите на постройките за саниране ще бъде изпратен на Европейската прокуратура, съобщи през вчерашния ден районният министър Цеков. Миналата седмица пък трябваше да има чуване на районния и енергийния министри в Народното събрание, само че то беше отсрочено.
И до момента в който траят неразбориите към класацията в първия стадий, за втория няма никаква разяснителна акция, а цялата отговорност - от кандидатстването през осъществяването на плана до отчитането му и постигането на заложените енергийни индикатори се носи от етажната благосъстоятелност. Това значи, че в случай че нещо не е наред в документите или не бъдат реализирани знаците на плана за спестявания на сила и нездравословни излъчвания, ще бъде наложена финансова промяна, която ще е за сметка на притежателите. Не е изключено да има случаи, в които притежателите на постройката да бъдат задължени да върнат цялата безплатна помощ.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР