По всичко личи, че прокуратурата влиза в непознати води, когато

...
По всичко личи, че прокуратурата влиза в непознати води, когато
Коментари Харесай

5 неудобни въпроса за акцията срещу Nexo

По всичко проличава, че прокуратурата влиза в непознати води, когато би трябвало да проверява високотехнологична компания като Nexo

Мащабна незаконна скица на територията на 4 страни, през която са минали съвсем 95 милиарда $ през последните 5 година По този метод прокуратурата разказа активността на българската компания в областта на цифровите финанси Nехо, откакто дружно с ДАНС и Министерство на вътрешните работи влязоха в офисите на компанията и повдигнаха обвинявания на ръководителите ѝ. Последваха гръмки хвалби от държавното обвиняване: че става дума за дело с мащабите на това за банкрута на КТБ и че обвинените са изпечени нарушители, тъй като разполагали със съществени финансови благоприятни условия и били извънредно интелигентни. Прокурорската акция обаче остави без отговори няколко неуместни въпроси, написа.

1. Колко солидни са доказателствата на прокуратурата против Nexo?

Всъщност никой не може да отговори на този въпрос. Към наказателна отговорност са привлечени четирима души от управлението на Nexo. Както в никакъв случай до момента обаче, държавното обвиняване отхвърли да назове имената им, макар дългогодишната си неприятна процедура да афишира хора за нарушители още преди те да са наказани. Тази необикновена предпразливост несъмнено прави усещане, като се има поради сериозността на обвиняванията. Според проверяващите трима от обвинените са взели участие в проведена незаконна група, а четвъртият ги е управлявал. Тя е работила от 2018 година до 12 януари 2023 година на територията на България, Англия, Швейцария и Кайманови острови за пране на пари, данъчни закононарушения, компютърни измами и осъществяване на банкова активност без лиценз.

Нищо от значителната част на обвинителния акт, който следва да се изготви, не откри място в презентацията на прокуратурата, която беше пусната на медиите след шумната акция против криптобанката. Държавното обвиняване не оповести нито едно събрано доказателство за съответни закононарушения, които се наказават от българския Наказателен кодекс. Не стана ясна сумата, за която се твърди, че е изпрана от обвинените, нито по какъв метод се е случило това и каква е ролята на компанията Nexo. Не беше показано нито едно доказателство за данъчно закононарушение, по какъв начин тъкмо е нарушен данъчният закон и каква е вредата за хазната. Прокуратурата не разкри каква тъкмо банкова активност е осъществявана без лиценз, къде и за какъв интервал. Изобщо не стана дума и за компютърни измами. Още по-малко пък бяха показани каквито и да било данни за връзката на обвинените със всичко това, както и за съществуването на проведена незаконна група и ръководенето на нейната активност, което в действителност е в основата на обвиняването.

Вместо това прокуратурата се впусна в роман по картинки, който остави чувството, че задачата на акцията против Nexo е друга от тази да се потвърди закононарушение. Първо, беше изнесена информация, че в платформата за криптовалута са реализирани преводи към мъж на име Махмуд Мохамед, който тайните служби на Израел са разпознали като част от терористичната формация " Хамас ". Чудесно е, че българската прокуратурата открива топлата вода - криптоборсите се употребяват за необятен набор от незаконна активност като изнудване, търговия с оръжия и финансиране на тероризъм. Въпросът е може ли да се потвърди връзка сред обвинените и въпросните преводи.

Разследващите са открили още, че след април 2022 година през Nexo са заобикаляни наказания на Съединени американски щати и Европейски Съюз по отношение на Русия, като са осъщестявани преводи към така наречен даркнет пазари и съветски криптоборси. Дори това да е по този начин, мъчно може да се каже, че става дума за закононарушение съгласно Наказателния кодекс. В него написа, че " който без съответни лиценз, регистрация или позволение изнася, внася, трансферира, транспортира, транзитира, прави брокерска активност с оръжия или с произведения или технологии с двойна приложимост, както и когато такива действия са осъществени в нарушаване на забрани, ограничавания или наказания, наложени от Съвета за сигурност на Организацията на обединените народи, от Организацията за сигурност и съдействие в Европа или от Европейския съюз, се санкционира с отнемане от независимост до шест години и с санкция до двеста хиляди лв. ". Никъде не става дума за финансови принадлежности като криптовалутите.

Прокурорската презентация за виновността на шефовете в Nexo стигна и до някои парадокси. " Не разполагаме с безапелационни доказателства, само че има данни, че лицата разполагат с огромни финансови благоприятни условия. Имат скъпи парцели в Дубай, Карибските острови, Бахамите и имат яхти ", сподели представителят на основния прокурор Сийка Милева, от което излезе, че да бъдеш богат е закононарушение. Освен това по делото са събирани доказателства, че единият от притежателите на криптокомпанията е взел участие в среща предишното лято с някогашен финансов министър, с който дружно с други представители на криптоборси са обсъждали по какъв начин да се вкара опция за заплащане с криптовалута посредством системата Борика. " Мисля, че все още регулацията на българския финансов пазар не разрешава такова нещо ", сподели зам.-главният прокурор Борислав Сарафов, който явно е решил да изземе ролята на Българска народна банка, Комисията за финансов контрол и Министерството на финансите.

2. Има ли прокуратурата експертизата да потвърди виновност на Nexo?

След шумната акция против криптокомпанията стана пределно ясно, че на този стадий българската прокуратурата въобще не е подготвена да изготви първокласен обвинителен акт, който да издържи в съда. Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов съобщи, че занапред ще се прави одит на Nexo, за който ще се употребяват услугите на интернационална компания. Както Сарафов, по този начин и представителят на основния прокурор Сийка Милева неведнъж повториха, че следствието е в начален стадий и занапред ще се събират още доста доказателства. " Разследването в този момент излиза на повърхността. Ще бъдат пратени многочислени молби за правна помощ. Дори не бих се заел със периоди ", съобщи шефът на Националната следствена работа.

По всичко проличава, че прокуратурата влиза в непознати води, когато би трябвало да проверява високотехнологична компания като Nexo. Това прави усещане и на чиновниците на компанията в деня на акцията. " След близо два часа в компанията на ДАНС, две девойки от прокуратурата и няколко служителя на реда мога да кажа, че нямаме от какво да се тормозим. Изглежда, че самите те не знаеха докрая за какво са тук и какво търсят. Някои даже изглеждаха, че им е неловко от цялата обстановка - питаха за какво има единствено монитори и къде са клавиатурите, какви са тези копчета по бюрата, по какъв начин по този начин няма сървъри на място и всичко е в клауда, каква е тая толкоз доста храна в офиса. Смятах, че най-после някой ще изскочи и ще каже - това е скрита камера ", описа чиновник на Nexo.

3. Защо прокуратурата се засилва тъкмо в този момент?

Разследващите настояват, че проведената незаконна група в Nexo е работила още от 2018 година Разследването против четиримата обвинени обаче е почнало чак през септември м.г. Това значи, че в границите на едвам 4 месеца са събрани задоволително доказателства, с цел да се организира толкоз шумна спецакция и да бъдат повдигнати обвинявания. Краткият период навежда на мисълта, че по-скоро данните за някаква незаконна активност са били предоставени от непознати служби.

Ударът против криптокомпанията съответства с проблемите ѝ в Съединени американски щати. Точно през септември щатските регулаторни органи в Калифорния, Кентъки, Ню Йорк, Мериленд, Оклахома, Южна Каролина, Вашингтон и Върмонт започнаха дейности против Nexo. Те твъдят, че компанията е заблуждавала клиентите си, взела участие е в противозаконни интервенции и машинация на вложители. Щатът Ню Йорк заведе дело против криптобанката, която не е прекратила предлагането на депозитния си артикул на територията му.

Паралелно с това основният прокурор Иван Гешев стана обект на рецензия от сътрудниците ни зад Океана. Американският конгресмен Уорън Дейвидсън, който постоянно работи по финансови тематики в Конгреса на Съединени американски щати, изпрати писмо до финансовата министърка Джанет Йелън, в което упорства Вашингтон да глоби Гешев поради подозрения за корупция, както и поради пренебрегването на към този момент наложените наказания по световния закон " Магнитски ". Не е ясно дали това е подтикнало прокуратурата да работи против Nexo, като по този метод направи услуга на Съединени американски щати в разногласието с българската компания. Че е имало външна интервенция призна даже зам.-главният прокурор Сарафов. " Всички от обвинените са български жители. Затова и на нашата страна беше предоставено ние да работим главно. Основната част от активността е осъществявана от София ", сподели той без да посочи кой е възложителят.

4. Има ли Nexo политически тил?

Не липсват индикации, че сериозният капитал зад криптокомпанията е употребен за политическа активност. Nexo е учредена и ръководена от българите Коста Кънчев и Антони Тренчев. Тренчев е някогашен народен представител от " Реформаторския блок ". Коста Кънчев пък е братовчед на шефа и ръководител на УС на Фондация " ХелпКарма " Константин Кръстев, който бе упрекнат от Софийска градска прокуратура в длъжностно заграбване в края на 2021 година (през март 2018 в УС на " ХелпКарма " влиза и бащата на Коста Кънчев - Калин Кънчев). Третият съосновател е Георги Шулев - наследник на някогашния стопански и обществен министър от Национална движение „Симеон Втори" Лидия Шулева, който съобщи, че е напуснал компанията през 2019 година след основаването и от този момент съди съучредителите в съд във Англия.

Българското сдружение зад Nexo - „ Ен Ди Ес “ ЕООД, не е превеждало непосредствено пари на политически партии. За сметка на това чиновници на компанията са дарявали в персонално качество немалки суми. Проверка на " Сега " демонстрира, че пет от чиновниците на Nexo - Стелла Златарева, Елеонор Топалова, Валентина Танева, Дияна Калъчева и Габриела Дашева са дарили по 20 000 лева на " Да, България " на 22 октомври 2021 година От компанията дадоха отговор, че финансовото подкрепяне на Демократична България от страна на членове на екипа е " водено от будна гражданска съвест и дейна позиция ". " Да, България " заяви, че след вътрешна инспекция на донорите си е открила 15 лица, които са свързани с Nexo. Общо дарените суми от тези лица са в размер на: 199 999 лева за 2021 година и 199 993 лева за 2022 година Сумите са изрядно декларирани и в границите на закона. Само Национална агенция за приходите може да каже дали приходите на донорите са задоволителни за такива дарения.

И други политически връзки обаче могат да бъдат проследени от Nexo. Освен че Антони Тренчев е някогашен народен представител от " Реформаторския блок ", неговият татко Антони Панайотов Тренчев е някогашен сътрудник на Второ основно ръководство на Държавна сигурност с псевдоним “Петров ”. През 1997 година той става шеф на компанията “Джи енд би травъл къмпани ” дружно с водача на ГЕРБ Бойко Борисов.Борисов е премахнат като шеф цели 10 години по-късно през 2007 година, разкри проверяващият уебсайт " Биволъ ". За да се добави картината на връзките на Борисов със фамилията на Тренчев и Nexo, би трябвало да се спомене и една световна изява на Борисов като кмет на София, когато той се появи на откриването на бутик на майката на Антони Тренчев – Илияна Алипиева.

5. Ще плащаме ли компенсации?

В своя позиция във връзка прокурорските обвинявания Nexo заплаши, че българската страна ще заплати компенсации в размер на стотици милиони поради дейностите на проверяващите. " Все още не са ни показани публични документи, които еднопосочно да посочат искания към Nexo. Компенсира се обаче с излишно показна акция, с присъединяване на лица, които отхвърлят да се легитимират и часове наред не са показвали заповед за претърсвания. Задържани са хора, без да има поименни заповеди за задържането им. Всичко протичащо се досега е в изострен прорез с откритите правни и процесуални правила ", настояват от компанията.

Със сигурност няма да е казус, че даже и изненада, в случай че прокуратурата бъде наказана да заплаща за нарушавания в границите на делото против Nexo, както се случи при редица други шумни каузи през годините. Въпреки че по думи на самите прокурори следствието е в начален стадий и занапред ще се вършат одити, експертизи и ще се събират спомагателни доказателства, бяха повдигнати обвинявания и наложени парични гаранции в размер на 1 млн. лв.. Медиите отразиха и полицейския рейд в централния офис на компанията. Служител на Nexo описа, че полицията е влезнала в постройката към 10 ч., като е наредила на всички да станат от бюрата си и да не пипат техниката. След това са конфискувани служебните компютри, което изглеждало, че се прави на инцидентен принцип. В интервенцията участваха над 300 служители на реда, прокурори, следователи и сътрудници на ДАНС. След тази показна акция цената на криптомонетата на Nexo спадна с 2,5%, заяви Блумбърг.

Освен това държавното обвиняване се похвали, че от вкъщи на единия от обвинените са иззети35 картини на скъпи художници като Салвадор Дали, Пикасо и Матис, които са предадени на Националната художествена изложба. Изобщо не е ясно на какво съображение е сторено това. Колекцията от археологически предмети на хазартния предприемач Васил Божков беше прибрана от прокуратурата, откакто той получи обвиняване за противозаконното им владеене. Ако картините са тези художници са купени законно, няма причина да бъдат иззети. " Картините предмет на закононарушение ли са, че ги прибрахте? За мене си запитвам, щото имам несъмнено петдесетина бройки и хиляди книги, чието четене и владеене е още по-тежко закононарушение, нали? ", разяснява по този мотив адв. Николай Хаджигенов.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР