По времето на император Константин Велики християнството получило свобода да

...
По времето на император Константин Велики християнството получило свобода да
Коментари Харесай

Честваме паметта на свети Марк, Аретусийски епископ

По времето на император Константин Велики християнството получило независимост да се популяризира, а идолопоклонството последователно отстъпвало. Мнозина християнски епископи получили тогава от централната власт право да скапват идолските капища и на тяхно място да строят църкви, споделя Българска телеграфна агенция.

Сред тях бил и свещеник Марк от сирийския град Аретусия (днес Ал-Растан, на река Оронт сред градовете Хомс и Хама в Сирия). Той живял в III век. Бил свят по живот и старателен в разпространяването на същинската религия. Случило се, че поради дворцови битки желали да убият и князете Гал и Юлиан, само че свещеник Марк ги избавил, като ги скрил в църквата. Ставали и други безредици, да вземем за пример наследникът на Константин, Констанций, почнал да покровителства еретиците ариани и преследвал православните християни. 

След Констанций пък на престола встъпил Юлиан, който свещеник Марк избавил от гибел. Но Юлиан от млади години ненавиждал християнската религия и когато станал император, той незабавно оповестил, че поддържа езичеството. По всевъзможен метод се стремял да унизи и угнети християните. Издал и декрет да се възстановят разрушените езически храмове за сметка на християните.

Градските управляващи в Аретусия поискали от свещеник Марк средства за възобновяване на капищата. Епископът, към този момент изнемощял и надълбоко уважаван поради светия си живот, дал отговор, че няма пари, само че даже да би имал, не би дал нищо за възобновяване на езическата религия. Това разгневило езичниците, които се чувствали мощни поради поддръжката от Юлиан Отстъпник. Епископът бил предаден на навалица надъхани и разярени езичници. Те пребили светия дъртак, гаврили се с него. Накрая шефът на града го избавил от ръцете на мъчителите. Светецът умрял в мир, в дълбока напреднала възраст.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР