По време на XXVI Международен икономически форум (SPIEF) 2023 Делси

...
По време на XXVI Международен икономически форум (SPIEF) 2023 Делси
Коментари Харесай

Петролният пазар трябва да се отърве от долара

По време на XXVI Международен стопански конгрес (SPIEF) 2023 Делси Родригес, изпълнителен вицепрезидент на Боливарска република Венецуела, изрази угриженост по отношение на актуалното положение на интернационалната търговия с сила и се застъпи за дедоларизация на пазара.

На форума Родригес се базира на предлагането на венецуелския президент Николас Мадуро за междурегионална търговия в локални валути, което беше разисквано на среща на върха, проведена от Мексико.

Родригес посочи, че някои страни към този момент са почнали да продават своя петрол и газ във валути, разнообразни от щатския $. Тя загатна появяването на арабски страни и страни от Персийския залив, които възприемат тази процедура.

Освен това Родригес сложи под въпрос актуалното състояние на петролния пазар, като акцентира непропорционалната взаимозависимост от щатския $. Тя сложи въпроса за какво интернационалната търговия с нефт се прави най-вече във валута, която съставлява единствено част от общата стойност на търговията с сила.

За да се отговори на тези опасения, Родригес акцентира нуждата от нови платежни канали, които да са самостоятелни от американската мрежа SWIFT.

В умозаключение Родригес прикани за нов интернационален стопански ред, който да се характеризира със правдивост, баланс, приобщаване и отплата. Според формалните данни в SPIEF 2023 са взели участие над 100 делегации и страни от целия свят.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР