По време на Втората световна война образът на стереотипния военен

...
По време на Втората световна война образът на стереотипния военен
Коментари Харесай

Френският фотограф – роман за смелостта и ужаса да запечаташ невъобразимото

По време на Втората международна война обликът на стереотипния боен сътрудник приема образа на мощен и отдадени мъж. Но паралелно с тези смели сърца събитията на фронта са отразявани и от десетки смели дами.

„ Френският фотограф “ – новият разказ на австралийската писателка Наташа Лестър, която завладя сърцата на българските читатели с „ Тайната на Диор “, още веднъж се впуска в завладяваща история, този път основана на репортажите на действителни журналистки и фотографки по време на войната.
 Червеният гнет без маска от Петър Богданов и Христо Христов: обширно проучване за закононарушенията на режима " Червеният гнет без маска " от Петър Богданов и Христо Христов: обширно проучване за закононарушенията на режима
Спомени на комунистически функционер и жертва на режима излизат в проучването „ Червеният гнет без маска “ от Петър Богдано...

Прототип на основната героиня става американската фотографка Лий Милър, известна със своите фотоси от неотдавна освободените лагери „ Бухенвалд “ и „ Дахау “. Лестър черпи ентусиазъм и от същинските истории на военния сътрудник Марта Гелхорн, писателка и някогашна брачна половинка на Хемингуей.

Годината е 1942 и Втората международна война е в разгара си. Джесика Мей е прочут модел в Ню Йорк и постоянно се усмихва от корицата на Вог. Неочакван поврат в кариерата ѝ обаче я изпраща в Европа като фотожурналист.

Джес не може да стреля или да пилотира, само че умее да написа и да снима. Тя се оказва лице в лице с най-страшното – бомбите, ужаса на концлагерите и почтените жертви. Където думите не стигат, фотосите ѝ безмълвно описват разтърсващи истории.

Но освен войната е единственото предизвикателство, пред което е изправена Джес. Тя бързо схваща, че една жена „ няма право да бъде на бойното поле “ и даже в най-тежките моменти от нея се чака по-скоро да написа за козметика и облекла.
 Писатели и любовници – за изкуството да пишеш и цената на думите " Писатели и любовници " – за изкуството да пишеш и цената на думите
Американската авторка Лили Кинг, позната на българския пазар с романа си „ Еуфория ”, се завръща в изцяло друга история,...

Но кой ще отрази тогава тези фотографии, които не описват за мъже, патрони и борби? А за последствията от войната, за тихия смут, за анонимната смелост и изгубените благоприятни условия.

Дали Джес ще може да се освободи от оковите на публичните правила в търсене на същинското лице на войната? И по какъв начин ще продължи напред след видяното?

Разтърсваща, несправедлива, по едно и също време ужасяваща и красива, „ Френският фотограф “ е сърцераздирателна история за раните от войната в душите на няколко генерации – рани, които не зарастват и разделят цели фамилии даже десетилетия по-късно.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР