По време на визитата в Грузия специалният представител на Парламентарната

...
По време на визитата в Грузия специалният представител на Парламентарната
Коментари Харесай

В Грузия Кристиан Вигенин настоява за хуманитарен подход към продължителните конфликти

По време на визитата в Грузия специфичният представител на Парламентарната асамблея на ОССЕ за Южен Кавказ Кристиан Вигенин прикани за продължение на напъните за помиряване посредством възстановяване на изискванията на живот на хората, наранени от продължителните спорове. Той се срещна с членове на държавното управление и висши публични лица, включително с ръководителя на грузинския парламент Иракли Кобахидзе, външния министър Михаил Джанелидзе, министъра на помиряването и гражданското тъждество Кетеван Тцихелашвили, с ръков

+одителя на държавния секретариат за правата на индивида, членове на парламентарната комисия по външни работи и членове на делегацията в ПА на ОССЕ, с представители на всички парламентарно показани политически партии, както и с представители на гражданското общество.

Кристиан Вигенин беседва и с хора, разселени от споровете в Грузия, посещавайки няколко жилищни комплекса, предоставени от грузинското държавно управление. Той бе осведомен с напъните за възстановяване на изискванията им на живот. Вигенин също по този начин се срещна и с представители на Мисията за наблюдаване на Европейски Съюз и съпроводен от патрул на задачата посети административната гранична линия наоколо до Одзиси.

" Конфликтите тук в Грузия не престават да имат мъчителни последствия за хиляди души ", акцентира Вигенин, който бе осведомен за редица негативни ограничения, подхванати през последната година от де факто управляващите в Абхазия и Южна Осетия. " Действия, като затварянето на контролно-пропускателните пунктове на административните граници и премахването на образованието на родния език на популацията, имат действителни и трайни негативни последствия върху живота на локалните. От филантропична позиция се надявам, че сходни дейности ще бъдат прекратени, с цел да могат живущите последователно да се върнат към естествения си живот ", сподели още специфичният представител.

Вигенин удостовери още веднъж уговорката си да работи за засилено интернационално внимание към продължаващите спорове и тяхното човешко измерение.

„ Колкото повече компликации се основават пред естественото всекидневие на хората и добросъседските контакти, толкоз повече развиването в района ще бъде забавено и популацията ще страда и ще бъде пострадало. Близките контакти сред хората биха могли да бъдат мощна положителна мощ за помиряване ", акцентира той.

След срещите си с представители на политическите партии, Вигенин означи напъните за осъществяване на конституционна промяна в Грузия и насърчи всички политически сили да работят за постигането на допустимо най-широк политически консенсус. " От грузинския народ зависи да реши по какъв начин страната да бъде ръководена и се надявам, че може да бъде реализирано необятно съгласие в полза на дълготрайната непоклатимост ", акцентира Вигенин.

След визитата в Грузия и извършения кръг от срещи по-рано тази седмица в Азербайджан, през днешния ден Вигенин е в Армения, с което ще завърши визитата му в Южен Кавказ. Той ще рапортува за районното си посещаване пред Постоянния комитет на Парламентарната асамблея на ОССЕ на 4 октомври и ще очертае съответни оферти за бъдещи задължения в района.

През февруари 2016 година Вигенин бе избран за специфичен представител от ръководителя на Парламентарната асамблея на ОССЕ. В мандата си той има за задача да предизвиква разговора във всички сегменти на обществото, изключително на парламентарното ниво, за да бъде подкрепено помиряването и възобновяване във връзка с продължителните спорове в района.

Посещението тази седмица е част от действия, които той подхваща в качеството си на Специален представител. Вигенин е някогашен външен министър на България и сега е заместник-ръководител на делегацията в ПА на ОССЕ.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР