По време на видеоразговор с журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий

...
По време на видеоразговор с журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий
Коментари Харесай

Русия започна изтеглянето на мироопазващите сили от Нагорни Карабах

По време на видеоразговор с публицисти представителят на Кремъл Дмитрий Песков удостовери информацията за изтеглянето на силите, само че не даде повече детайлности. Хикмет Хаджиев, консултант по външната политика на азербайджанския президент, също удостовери изтеглянето и съобщи, че това е в съгласие и с двете страни.

Хаджиев не сподели каква е повода за изтеглянето на силите, само че наличието им наподобява ненужно, откакто предходната година Азербайджан пое цялостен надзор над района, отбелязва АП, представена от Българска телеграфна агенция.

Това постави завършек на примирието, подписано с посредничеството на Русия. Съгласно изискванията на прекратяването на огъня сред Азербайджан и Армения през 2020 година в района бяха ситуирани 1960 съветски бойци, както и стотици единици бронетранспортьори и друга военна техника . Те имаха мандат за поддържане на мира най-малко до края на 2025 година Задълженията на войските бяха да се грижат за безвредното прекосяване по маршрута от Нагорни Карабах към Армения.

Азербайджан обаче стартира да блокира пътя в края на 2022 година, като твърдеше, че арменците го употребяват за доставки на оръжия и за трафик на потребни изкопаеми, а съветските сили не се намесват.

След месеци на все по-тежък дефицит на храна и медикаменти в Нагорни Карабах заради блокадата, през септември 2023 година Азербайджан стартира офанзива, която принуди арменските управляващи в Нагорни Карабах да капитулират след един ден договаряния с посредничеството на съветските сили.

След като Азербайджан си възвърна цялостния надзор над района с население от към 120 000 души, над 100 000 от етническите арменци в района избягаха , макар че Азербайджан съобщи, че те са добре пристигнали да останат, и даде обещание, че човешките им права ще бъдат обезпечени.

Новината за изтеглянето на съветските миротворчески сили идва на фона на възходящия раздор, който се появи сред Армения и нейния исторически съдружник Русия . Южнокавказката страна неотдавна отхвърли Москва, като замрази участието си в съветския боен блок ОДКБ, преди да провежда взаимни военни учения със Съединени американски щати. Ереван също по този начин упорства за по-тясна интеграция с Европейския съюз.

Според " Политико " с изтеглянето на съветските миротворци от Нагорни Карабах Москва насочва и всички налични запаси към войната си в Украйна.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР