По време на Великата Отечествена война на Съветския съюз срещу

...
По време на Великата Отечествена война на Съветския съюз срещу
Коментари Харесай

Правила за ръкопашния бой през Великата Отечествена война

По време на Великата Отечествена война на Съветския съюз против нацистка Германия, обратно на общоприетото разбиране, щиковите офанзиви „ на нож “ не били толкоз постоянно събитие. Така или другояче, е извънредно неприятно да тичаш да мушкаш врага с щик, до момента в който той стреля отсреща ти с картечница.

Но това не анулира обстоятелството, че въпреки всичко в избрани моменти на бойците им се налагало да влизат в ръкопашен пердах. Интересното е, че в такива случаи, по време на директен допир с врага, имало неписани правила, които и двете страни се стараели да съблюдават.

На първо място: парламентьорите и тези, които подвигат бяло знаме, не се убиват. Разбира се, може би не е напълно правилно това предписание да се назовава „ неписано “. В края на краищата, от много време и във всички столетия пратениците постоянно били защитавани от особено отношение. В противоположен случай, по какъв начин да се договаря с вражеската страна, в случай че парламентарьорите непрестанно се изпращат на оня свят?

Но друго нещо било, когато вражеските бойци се предават. Имало случаи, когато някой се преструвал, че се предава – а ненадейно атакува и нанася удар в тил. Особено, в случай че сега се води борба и няма време пленниците да бъдат вързани. Тогава всеки постъпвал, както диктувала и разрешавала обстановката сега. Така можело да бъде погубен и противников боец, който се предава – просто няма време някой да се занимава с него, до момента в който другите връхлитат от всички страни с желание да убият самия теб.

Гьобелс заповядал да бъдат убивани леко ранените руски бойци и да не бъдат вземани в плен – тъй като следователно те ставали тежест за немската страна, която трябвало да ги лекува. И назад: тежко ранените руски бойци, които оставали на „ ничията земя “ сред немските и руски окопи, не бивало да бъдат убивани, а трябвало да се мъчат и да чакат санитарите. Освен това, те натоварвали руските лекари и по този начин ставали тежест за тях. На всичко от горната страна, такава „ човечност “ била добре пристигнала за пропагандни цели – вижте ни какви „ тевтонски рицари “ сме и съблюдаваме разпоредбите на войната!

В Червената войска нямало такива официални постановления, само че е близо до мозъка, че когато виждали зверствата на нацистите, руските бойци не им оставали длъжни. Въпреки това, те се отнасяли по-хуманно към немските военнопленници, изключително в края на войната, когато Хитлер хвърлил в багра опълчение от старци и деца…

Сравнително строго и едните, и другите спазвали правилото да не се убиват санитарите и гробарите. Да не бъдат убивани санитарите било освен хуманно, само че и прагматично – ти не убивай непознатите санитари, които избавят своите бойци; и врагът няма да убива твоите, когато избавят твоя живот. Това била самобитна войнишка взаимност. Разбира се, тя не постоянно се спазвала, тъй като в една войска има всевъзможни хора, само че правилото се знаел от всички.

Що се отнася до гробарите, никой не стрелял по тях, когато прибирали труповете. В края на краищата, след борбата все някой би трябвало да копае гробове и да погребва мъртвите. В противоположен случай телата ще стартират да се разлагат, може да стартира зараза, която ще коси войските, без да гледа кой другар и кой зложелател.

Така войната принуждавала враговете да съблюдават неписани, само че нужни правила.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР