По време на тристранка вицепремиерът Валери Симеонов (вляво) определи бюджета

...
По време на тристранка вицепремиерът Валери Симеонов (вляво) определи бюджета
Коментари Харесай

Работодателите не подкрепиха осигурителния бюджет за 2018 г.

По време на тристранка вицепремиерът Валери Симеонов (вляво) дефинира бюджета като " добре аранжирана пица калцоне ", общественият министър Бисер Петков (в средата) разгласи, че дофинансирането на пенсионната система от страната понижава на 40%, а финансовият министър Владислав Горанов (вдясно) – че няма по какъв начин бюджетният бранш да диктува темпа на повишаване на приходите.

© Велко Ангелов Още по тематиката
Голямото харчене

С бюджета за идната година държавното управление усилва рекордно разноските, само че ще ги разпределя по същия неефикасен метод
27 окт 2017
Безпрецедентен мораториум за нови медикаменти и лечебни заведения предлага здравната каса

Бюджетът й за 2018 година планува 400 млн. лева повече, само че надзорният й съвет гласоподава той да се употребява за финансиране единствено на същестуващи действия. Парламентът може да промени това
27 окт 2017 Заради административното нарастване на минималните осигурителни прагове с 3.9% работодателски организации не поддържаха бюджета на Държавното публично обезпечаване (ДОО) за 2018 година Другата причина е неналичието на транспарантен механизъм за определянето на минималната работна заплата. Правителството планува следващата година тя да стане 510 лева, което е над 10% нарастване. Тя ще продължи да пораства и през идващите две години и би трябвало да доближи 610 лева през 2020 година Числата отразяват предизборните обещания на ГЕРБ, до момента в който настояването на бизнеса е минималното заплащане да се дефинира пазарно.

В петък на съвещание на Съвета за тристранно съдействие обществените сътрудници разискаха и бюджета на страната за следващата година, както и на здравната каса.

Пицата стана калцоне

Вицепремиерът Валери Симеонов дефинира Бюджет 2018 като " богата, добре аранжирана пица калцоне " поради плануваните нараствания на заплатите в бранш обучение, армията, полицията и множеството средства за обществени заплащания и опазване на здравето. Догодина страната възнамерява да похарчи 39.3 милиарда лева, което е растеж от съвсем 13% спрямо предстоящото осъществяване през тази година.

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) разяснява след съвещанието, че по шестобалната система и по отношение на поддръжката от работодателските организации законът за държавния бюджет получава петица, законът за здравната каса - четворка, а законът за ДОО - двойка, тъй като никой не застава зад него. Аргументите за положителната оценка на Бюджет 2018 са запазването на данъчния модел, на макроикономическата непоклатимост и ниската преразпределителна роля на страната. Тези 39.3 милиарда лева са 37.2% от прогнозния Брутният вътрешен продукт за следващата година. Според АИКБ прогнозата на държавното управление за 3.9% растеж на стопанската система следващата година е реалистична.

Единствената бизнес организация, която не поддържа Бюджет 2018, е Българската стопанска камара (БСК). Част от причините им са неналичието на промени – при разпределението на разноските превес има " обслужване на статуквото ", както и неналичието на програмни бюджети на министерствата, които да са налични за публично разискване.

От представителите на синдикалните организации КНСБ също съобщи, че няма да поддържа бюджета на страната за идната година, като една от аргументите е неналичието на вярна данъчна политика в посока въвеждане на необлагаем най-малко за налог общ приход.

Разделителната линия

Социалните сътрудници разгледаха и предлагането на работодателските организации за отпадане на така наречен клас прослужено време. От разискването му обаче очевидно няма да последва нищо, защото синдикатите още веднъж се оповестиха срещу. Темата беше повдигната преди няколко месеца, само че беше замразена след намесата на премиера Бойко Борисов.

Надбавката за добит трудов стаж и професионален опит (т.нар. клас прослужено време) се начислява за всяка година добит стаж на една и съща служба и е в размер на най-малко 0.6% върху главното заплащане. Тя обаче изкривява тласъците, защото заплатата би трябвало да зависи от пазара на труда, финансовото положение на компанията и свършената работа.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР