По време на технологичен и културен фестивал в Остин, Тексас,

...
По време на технологичен и културен фестивал в Остин, Тексас,
Коментари Харесай

Космическият кораб Биг Фолкън ще започне да провежда кратки атмосферни тестови полети още през 2019 година

По време на софтуерен и културен фестивал в Остин, Тексас, който беше извършен тази неделя, галактическият бизнесмен Илон Мъск провежда сесия, на която показа бъдещите проекти на неговата галактическа компания СпейсЕкс. 

За страдание това, което беше оповестено от Мъск, остана зле интерпретирано от публицистите. Появиха се бомбастични заглавия в медиите, че огромната ракета на СпейсЕкс “Биг Фолкън ” ще лети до Марс още следващата година. Това не дава отговор на истината. 

В тази публикация представям действителните планове на СпейсЕкс през идващите няколко години. 

Но първо, дано да напомним какво компанията реализира напоследък. В интервала сред 2010 и 2018 година в употреба бяха въведени ракетите “Фолкън 9 ” и товарните кораби “Драгън ”. Ракетите през днешния ден сполучливо летят на редови задачи и изпращат в орбита спътници, както и потребен товар до “Международната галактическа станция ”. В началото на тази година в употреба беше въведена и свръхтежката ракета “Фолкън Хеви ” с товароподемност 50-64 тона до околоземна орбита. До края на 2018-та би трябвало да бъде извършен тестовият полет на първия транспортен съд “Драгън 2 ” за транспорт на хора до околоземна орбита, а от 2019-та нататък би трябвало да има постоянни пилотирани автобуси до “Международната галактическа станция ”. 

Колкото и да са забележителни горепосочените достижения на СпейсЕкс, това не е задоволително за упоритостите на Мъск. Да, както “Фолкън 9 ”, по този начин и тежкотоварната версия “Фолкън Хеви ” са невероятни машини. Но с тях можем да пратим хора най-вече до орбитата на Луната. Не и по-далече. СпейсЕкс като компания е основана с една избрана цел – пилотирани полети и колонизация на Марс. Когато приказваме за изпращането на човек до Марс, “Фолкън Хеви ” няма да е задоволителна. 

Затова откакто бъде завършена създаването на пилотирания транспортен съд “Драгън 2 ”, той, както и старите ракети “Фолкън 9 ” и “Фолкън Хеви ” ще бъдат оставени разполагаем на НАСА и на комерсиалния пазар. Те ще продължат да се употребяват, само че ще са завършен стадий в еволюцията на ракетното семейство “Фолкън ”. С други думи, дизайнът им към този момент няма да се трансформира. Основните инженерни и креативен запаси на СпейсЕкс ще бъдат пренасочени към основаването на междупланетната пилотирана архитектура “Биг Фолкън ”. 

“Биг Фолкън ” ще се състои от две елементи – ракета и галактически транспортен съд. Ракетата ще съставлява солиден бустър с цели 31 мотора “Раптор ”. “Раптор ” са нов вид мотори, напълно разнообразни от сегашните “Мерлин ” и работят с течен О2 и метан.  Изпитанията на моторите започнаха през 2016 година, а по думите на Мъск работата по транспортната система е към този момент в напреднал стадий. Ракетата-носител ще извежда в орбита галактическия транспортен съд, колосална машина с дължина 48 метра и диаметър 9 метра. Поне на доктрина корабът ще е в положение да извежда до другите планети екипажи от по 100 души. С това колонизацията на Слънчевата система ще стартира. 

Но с изключение на всичко друго, корабът “Биг Фолкън ” ще може да се употребява и за суборбитални туристически полети, както и за бързи пътешествия от единия завършек на Земята до другия. По думите на Илон Мъск първо е почнала работата по галактическия транспортен съд “Биг Фолкън ”, след което ще се пристъпи към работата на ракетата-носител за междупланетни задачи. 

Илон Мъск фактически чака корабът (или най-малко някакъв негов прототип) да е подготвен до 2019 година, с цел да стартира своите първи полети. Но това няма да са към момента мечтаните екскурзии до Марс.

“Ако сме късметлии, ние ще сме в състояние да проведем къси подскачащи полети с галактическия транспортен съд “Биг Фолкън ” може би през идната година ”, оповести Илон Мъск на 6-ти февруари по време на конференция след полета на “Фолкън Хеви ”. 

Това фактически значи, че задачата на Илон Мъск е корабът “Биг Фолкън ” да стартира тестови полети през 2019 година, само че те ще са аналог на полетите на ракетата “Грасхопър ” през 2012-2013 година. “Грасхопър ” бе атмосферна ракета на СпейсЕкс, която можеше да се издига до няколко километра височина и да прави спускания и кацания. Именно с помощта на добития с нея опит частната компания реализира възвръщаемост на ракетите “Фолкън 9 ” и ускорителите на “Фолкън Хеви ”.

Точно такива ще са първите полети на “Биг Фолкън ”, когато стартират (надяваме се) още следващата година, въпреки че отлагания не са изключени. Първоначално галактическият транспортен съд ще се издига на височина до няколко километра, след което ще се спуска гладко на Земята. Това към момента няма да са галактически полети, а ще са ниско атмосферни. Едва откакто те са сполучливи и станат рутинни, чак тогава ще стартират суборбиталните тествания на “Биг Фолкън ”.

Мъск чака първото изстрелване на цялостния комплекс ракета+кораб “Биг Фолкън ” към Марс да е през 2022 година, само че още веднъж наблягам – това е мечтаната дата от бизнесмена, като напълно не е наложително срокът да бъде спазен. Нека напомним, че Мъск даде обещание през 2011 година “Фолкън Хеви ” да лети през 2012-2013 година. Реално полетя през 2018 година. Все още чакаме полетите и на първите хора с “Драгън 2 ”, които не престават да се бавят. 

Няма по какъв начин – усвояването на космоса е муден и поетапен развой. Делят ни към момента дълги години от първите пилотирани полети до Марс. Но към този момент сме доста по-близко до тяхното осъществяване, в сравнение с бяхме преди едно десетилетие или две. 

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР