По време на стресови ситуации надбъбречните жлези произвеждат кортизол, по-известен

...
По време на стресови ситуации надбъбречните жлези произвеждат кортизол, по-известен
Коментари Харесай

9 признака, които издават, че сме подложени на твърде много стрес

По време на стресови обстановки надбъбречните жлези създават кортизол, по-известен като хормона на напрежението. Той е от изгода за тялото ни, само че само когато е в умерени количества. Последствията от хроничния остатък на кортизол могат да бъдат съществени - от проблеми със съня, концентрацията и високото кръвно налягане, до сърдечни болести, увреждане на мозъка и даже бързо стареене на клетките.

Ето и 9 признака, които издават, че имате високи равнища на кортизол:

1. Постоянна болежка

Хронично високите равнища на кортизол оказват непрекъснат стрес върху надбъбречните жлези. Това води до повишение на равнищата на пролактина и до увеличение на чувствителността към болежка. Тогава най-малкият тласък се възприема като болежка.

2. Липса на либидо

Кортизолът убива либидото, тъй като понижава равнищата на хормона тестостерон, който е виновен за удоволствието от интимната непосредственост.

3. Проблеми със съня
Здравословни проблеми, които можем да имаме поради несъразмерен стрес
Стресът е един от най-големите проблеми на 21-ви век, както за мъжете, по този начин и за дамите. Нашето всекидневие е извънредно с напрежение и ж...
Прочети повече
Нивата на кортизол спадат през нощта, с цел да можем да се отпуснем и да се наспим пълноценно. Но когато той е в прекомерно висока централизация в кръвта, това пречи на този развой.

4. Храносмилателни проблеми

Храносмилателната система е сензитивна към кортизола. Гадене, киселини, коремни конвулсии, диария или запек могат да бъдат породени от стрес при неналичието на други аргументи.

5. Наднормено тегло

Въпреки че сте дейни и се храните добре, напълнявате най-вече в региона на корема. За това може да е отговорен освен кортизолът, само че и защитната реакция на организма към напрежението.
Храни, билки и подправки срещу стрес
Много хора обръщат внимание на обстоятелството, че стресът ги принуждава да дъвчат чипсове, да купуват бисквити, курабийки, сладки, които неизбеж...
Прочети повече
6. Чести настинки и инфекции

Излишъкът от кортизол отслабва механизмите за самолечение на тялото и имунната система се срутва.

7. Желание за консумация на нездравословна храна

Хормонът на напрежението усилва риска от диабет. В случая се оказваме в циничен кръг, който ни кара да ядем още повече.

8. Постоянна раздразнителност
Витамин В2 е кадърен да предотвратява стареенето, откриха учени
Учени от Университета в Кобе (Япония) са разкрили дарба на витамин В2 (рибофлавин) да предотвратява стареенето на клетките на орган...
Прочети повече
Кортизолът може да ни накара да се усещаме непрекъснато изнервени. Това води до възприятие на суматоха и психологични проблеми.

9. Апатия

Високите равнища на кортизол могат да подтиснат производството на серотонин, прочут като хормона на щастието. Когато неговите равнища са извънредно ниски, изпитваме незаинтересованост и имаме предпочитание да останем сами. 

Важно: Статията е с осведомителен темперамент и предоставената в нея информация не може да замести консултацията с доктор, както и да се употребява за самодиагностика или самолечение!

 

Още от ЛЮБОПИТНО:
Рейтинг: от. Гласували общо: консуматори
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР