По време на служебното правителство няма почти никакъв напредък за

...
По време на служебното правителство няма почти никакъв напредък за
Коментари Харесай

Денков: При служебното правителство почти няма напредък по промените, свързани с въглищните централи

По време на служебното държавно управление няма съвсем никакъв прогрес за промени в Плана за възобновяване и резистентност в сходство с решението на Народното събрание от 12 януари тази година. Това съобщи по време на първия си парламентарен надзор министър председателят Николай Денков с уточнението, че доста се е колебаел за думата " съвсем ".

В началото на годината с гласовете на депутати от всички парламентарни групи да промени частта за енергетиката, по която България против промени може да получи до 11.4 милиарда лева до 2026 година

Водещото в решението бе да отпадне поетият ангажимент за намаляването на въглеродните излъчвания от производството на електрическа енергия с 40% до края на 2025 година, вземайки изходните равнища от 2019 година В друга част категорично се споделя, че България би трябвало да съблюдава поети задължения за декарбонизация, само че и да обезпечи работата на въглищните централи без ограничавания най-малко до 2038 година

Още през януари служебният министър председател Гълъб Донев съобщи, че екипът на вицепремиера Атанас Пеканов с представители на Европейската комисия по настояването на България да предоговори част от проекта. През март енергийният министър Росен Христов съобщи, че е разговарял с Европейската комисия и че държавното управление не се е отказало от задачата да промени наличието на проекта, като се опита да промени уговорката, стихотворец от държавното управление на Кирил Петков за понижаване с 40% на излъчванията при производството на електрическа енергия.

Днес Денков уточни, че е направен отчет за дейностите, подхванати от служебното държавно управление, който ще бъде възложен на депутатите до края на деня.

" След публикуването на решението Европейската комисия е била осведомена за желанието на България да отдръпна промените, визирани в него. През март Министерството на енергетиката е изготвило ревизирани фишове, съгласно които България не може да извърши промените. Проведени са срещи с Европейската комисия. Тя е показала, че съществуването на ясни ограничения за декарбонизация е правно условие за България, по тази причина едностранно отдръпване на промени не е обосновано и задоволително. Те би трябвало да бъдат заместни с ограничения, които да доведат до доста понижаване на отделянето на въглероден диоксид до 2026. До днешна дата не са създадени различни решения ", сподели Денков.
Подчерта, че понастоящем към Европейската комисия не е подадено обосновано искане за смяна в Националния проект за възобновяване и резистентност.

Редовната власт възнамерява да продължи диалозите с Европейска комисия по отношение на предстоящите и желаните промени в частта, като създаде изцяло предложение за изменение в проекта.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР