По време на председателството ни ще бъдат най-тежките преговори за

...
По време на председателството ни ще бъдат най-тежките преговори за
Коментари Харесай

Бойко Борисов: Балканите имат шанс да заместят Великобритания в ЕС

По време на председателството ни ще бъдат най-тежките договаряния за брекзит, това е необичаен късмет Балканският полуостров да може да замести излизащата Англия в Европейски Съюз. Това съобщи министър председателят Бойко Борисов след срещата си с ръководителя на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер в Брюксел.

„ Освен изброените цели за Председателството за непоклатимост, конкурентоспособност, сигурност, цифровия пазар, няколко са тематиките, които биха прозвучали по-интересно. Една от тях е тематиката за Западните Балкани, за Балканския полуостров. Регионът има красива природа, работливи нации, извънредно културно-наследство, което би могло да е забавно за цяла Европа “, изясни министър председателят.

Според него построяването на жп линии, пристанища и автомагистрали сред столиците на Балканите „ ще е добре за цяла Европа; това няма е риск, няма да са пари напразно “.

Европейска комисия поддържа целите на нашето председателство, стана ясно от думите на нейния ръководител Жан-Клод Юнкер. Подготвяният следващ отчет по Механизма за съдействие и инспекция ще бъде положштелен, разгласи той след срещата си с българското държавно управление.

По думите му планът за жп линия от Тирана до Варна ще получи поддръжката на Брюксел.

„ Европа е част от ДНК-то на България и от първия ден на присъединението на България към Европейски Съюз тя се държи като създател на Европейски Съюз, а създателите не постоянно се държат като такива”, разяснява той.

По отбранителната тематика

Бойко Борисов употребява случая, с цел да изрази мнение и по тематиката за отбранителните качества на европейските страни – въпреки към момента съществена конструкция в тази област да не е Европейски Съюз, а НАТО. По думите му по този начин или другояче има припокриване сред членките на двете организации.

„ Изключително огромен труженик съм за това в областта на защитата да се направи огромна проверка за наличната бойна техника, за това дали в актуалните условия е задоволително добре дислоцирана, за евентуални противници… Къде би трябвало да са първите отбранителни линии, в случай че ще се приказва за война или за подготовка за война. След като ще харчим такива милиарди цяла Европа по линия на НАТО, дано да имаме една по-ясна позиция къде и по какъв начин да бъдат дислоцирани”, съобщи Борисов.

От думите му не стана ясно къде и какви закани вижда за членките на НАТО. В отговор на журналистически въпрос, Борисов изясни, че щом се чака да се дават повече пари за защита, би трябвало и всяка страна да знае какви опасности вижда във външнополитически проект Европейска комисия: „ Да ни дадат от кое място ще дойдат заканите. Съответно, тези граници да ги създадем най-силни, да дислоцираме войска, ракети, самолети. А не да харчим купища пари – едни за самолети, други за танкове и да не знаем къде ще ги използваме ".

Той уточни, че българската промишленост може да си сътрудничи с други страни при осъществяването на военни поръчки.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР