По време на предишната финансова криза властите в Китай предоставиха

...
По време на предишната финансова криза властите в Китай предоставиха
Коментари Харесай

Китай едва ли ще спаси отново световната икономика

По време на предходната финансова рецесия управляващите в Китай предоставиха забележителна поддръжка на стопанската система на страната под формата на стопански тласъци на стойност от 4 трилиона юана (над 574,86 милиарда долара). Тази стратегия освен, че беше водещ фактор за китайското икономическо възобновяване, само че и оказа помощ на западните страни да се оправят с рецесията.

Сега обаче втората по величина стопанска система в света се стабилизира относително по-трудно след пандемията. Освен това геополитическите проблеми надали ще разрешат на Китай да спре настъпването на рецесията в световен мащаб, отбелязва " Дойче веле ".

Въпреки че през декември предходната година китайските управляващи отстраниха множеството от строгите ограничаващи ограничения против разпространяването на ковид, стопанската система на страната не работи на цялостни обороти.

Вносът в Китай изненадващо понижава със 7,9 на 100 на годишна основа през април на фона на намалено търсене в страната, до момента в който темпът на покачване на износа се забавя (8,5 на сто) спрямо март (14,8 на сто), демонстрират формалните данни на китайските митнически управляващи.

Промишленото произвеждане също се забавя, а най-новите данни за комерсиалния баланс на азиатската страна са знак, че Китай има да извърви дълъг път преди да доближи предпандемичните равнища на вътрешно ползване, отбелязва Ройтерс.

Китайски публични представители нееднократно са предупреждавали, че страната е изправена пред " тежка и комплицирана външноикономическа среда " заради риска от настъпването на криза в доста от страните, които са основни търговски сътрудници на Пекин.

Междувременно размерът на заемите, отпуснати от банките в Китай, понижава през април доста по-рязко от предстоящото. Кредитите в юани възлизат на 718,8 милиарда юана (103,3 милиарда долара) през предишния месец. Това е по-малко от една пета от заемите в китайската национална валута, отпуснати през март, които са в размер на 3.89 трилиона юана (559,05 милиарда долара), сочат данните на Китайската национална банка (PBOC).

Това ли е краят на китайската златна епоха?

Свиването на кредитната интензивност нормално е знак за закъснение на темпа на напредък на стопанската система, означават анализатори.

" Китайската стопанска система не е на път да се срине, само че не е и на път да се завърне към златното десетилетие след 2010 година, когато регистрираше двуцифрен годишен растеж " съобщи пред " Дойче веле " професор Стив Цанг, шеф на Китайския институт към Училището по ориенталски и африкански проучвания в Лондон.

Едно мощно възобновяване на стопанската система на Китай би компенсирало значително предстоящото икономическо закъснение в други елементи на света, подбудено от политиката на повишение на лихвените проценти и ограничение на паричната маса в обращение, която организират водещи централни банки през последните сред 12 и 18 месеца.

По време на финансовата рецесия през 2008-а и 2009 година китайските управляващи поддържаха стопанската система на страната, само че големите средства, които наляха тогава в нея, костваха на Китай " планина от задължения ".

През март Международният валутен фонд предизвести, че единствено задълженията на районни управляващи в азиатската страна са се нараснали до рекордните 66 трилиона юана (9,48 трилиона долара), което се равнява на половината от брутния вътрешен артикул на Китай.

На този декор западните политици, които се надяват Пекин да съживи стопанските системи на страните им, ще се наложи " да махнат розовите очила и да съзрат същинските политически и стопански действителности ", отбелязва професор Цанг.

Обтегнатите връзки на Китай със Запада

Заплахите, които ръководещите в Пекин от време на време насочат, че Китай ще нахлуе в Тайван, защото считат острова за част от своята територия, срещат остра реакция от страна на Запада.

Все по-тесните връзки сред Китай и Русия, на фона на благосклонния към Москва неутралитет на Пекин по отношение на съветската военна инвазия в Украйна, са друга значима причина за изостряне на връзките на азиатската страна със западните страни. Това опълчване излага на риск световното икономическо съдействие, отбелязва " Дойче веле ".

" Що се отнася до Тайван, внезапното повишаване на напрежението или възможна война ще провокират разтърсващи промени. Мултинационалните компании ще изоставен Китай. Експортните му пазари ще се срутен и ще бъдат въведени наказания (срещу страната - бел. ред.) ", означи пред " Дойче веле " Пушан Дът, професор по стопанска система към филиала в Сингапур на Европейския институт по ръководство на бизнеса - ИНСЕАД (INSEAD).

Изострените връзки сред Китай и Съединени американски щати в областта на търговията от времето на администрацията на Доналд Тръмп се резервираха и при ръководството на сегашния американски президент Джо Байдън. Вашингтон наложи наказания на някои китайски компании и публични представители. Освен това от съображения за отбрана на националната сигурност Съединени американски щати ограничиха достъпа на Китай до американските технологии в областта на полупроводниците и изкуствения разсъдък.

" Агресивната външна политика, която китайският президент Си Цзинпин постанова, принуди Съединени американски щати и други западни страни да стартират да лимитират риска, които поражда заради икономическите им връзки с Китай. Това значи, че основният фактор (бизнесът със Запада - бел. ред.), който преди този момент поддържаше бързия стопански напредък в Китай, понижава своето значение ", счита икономистът проф. Стив Цанг.

Западните политици все по-често преглеждат плана " Един пояс, веднъж " (Belt and Road Initiative - BRI) като опасност за своите ползи. Известна още като нов " Път на коприната ", тази самодейност включва вложения, за към 840 милиарда $, в построяването на пътища, мостове, пристанища и лечебни заведения в над 150 страни.

Нарастват обаче опасенията, че тази китайска самодейност е задължила редица разрастващи се страни с големи и непостижими за тях заеми, като в същото време е отслабила връзките им със западните страни.

През предишния месец президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард изрази безпокойство, че международната стопанска система може да се раздели на съперничещи си блокове, водени от Китай и Съединени американски щати. Тя предизвести, че това ще навреди на световния стопански напредък и ще усили инфлацията.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР