По време на последното пленарно заседание на Европейския парламент в

...
По време на последното пленарно заседание на Европейския парламент в
Коментари Харесай

Емил Радев, ГЕРБ/ЕНП: Кибератака срещу европейските избори би била удар срещу демокрацията

По време на последното пленарно съвещание на Европейския парламент в Страсбург за сегашния мандат бе извършен спор по отношение на киберсигурността на идните eвропейски избори в края на м. май. Участие в дебата взе българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев, който бе част от Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи.

Емил Радев прикани националните органи, които дават отговор за сигурността на вота, да бъдат готови и да подсигуряват киберсигурността по време на изборния развой. Тези ограничения съгласно него следва да бъдат допълнени от старания на европейско равнище посредством шерване на информация за киберзаплахи и опит с тяхното спряване. В този подтекст той приветства неотдавна извършената симулация, събрала на едно място представители на националните органи за киберсигурност, Европейския парламент, Европейската комисия и Европейската организация за киберсигурност, и прикани за осъществяването на такива симулации във всички държави-членки.

Тези ограничения съгласно Емил Радев са нужни, с цел да бъде обезпечено естественото протичане на изборите за Европейски парламент, без тяхната легитимност да бъде сложена под въпрос поради хакерска атака преди или по време на вота. Той напомни, че в последните години са се случили редица хакерски атаки, ръководени както от държавни, по този начин и от недържавни участници, по време на изборния развой в Съединени американски щати, Франция и други страни. „ Тези офанзиви са предопределени да сътворят безпорядък и да попречат на естественото протичане на най-демократичния развой, да подкопаят доверието в неговото осъществяване и резултат, да основат чувството, че демокрацията е елементарно уязвима – с един клик и тя може да бъде сложена на колене “, разяснява българският представител в Екологичен потенциал.

В умозаключение Емил Радев бе безапелационен, че в случай че изборите даже в една държава-членка бъдат сложени под подозрение, изборите в целия Европейски Съюз също ще бъдат сложени под подозрение. „ Това би била неприемлива победа за тези, които желаят да разделят Европейски Съюз и да отслабят неговата мощ, и ние не би трябвало да го позволяваме. “, зааяви той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР