По време на посещението си в Близкия изток Владимир Путин

...
По време на посещението си в Близкия изток Владимир Путин
Коментари Харесай

Русия се върна убедително в Близкия изток

По време на визитата си в Близкия изток Владимир Путин получи най-високи почести. В ОАЕ цветовете на трикольора се появиха в небето, а президентският “Аурус ” се оказа с локален регистрационен номер. Кортежът на съветския водач беше съпроводен от кавалерийски конвой. Германският президент, който неотдавна посети района, беше заставен да чака половин час за среща на летището. Защо арабите посрещнаха Путин толкоз топло и по какъв начин би трябвало Западът да схване сходни признаци на внимание?

В сряда съветският президент Владимир Путин посети Абу Даби, където беседва с ръководителя на ОАЕ Мохамед бин Зайед Ал Нахаян, а по-късно в Рияд се срещна с престолонаследника, ръководителя на Съвета на министрите на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман Ал Сауд.

Според съветското министерство на защитата по време на полета до ОАЕ самолетът на президента е бил съпроводен от изтребители Су-35 с външно инсталирани ракети. Четири самолета кацнаха на интернационалното летище в Абу Даби.

По мотив идването на госта в ОАЕ в небето над Абу Даби се „ появи “ съветското знаме – цветовете на трикольора бяха разпръснати в небето от бойни самолети сега, когато Путин дойде за договаряния с президента на ОАЕ в двореца Каср ал-Уатан. Президентът на Русия се движеше из столицата с лимузина “Аурус ” с локални номера. По пътя от летището кортежът на Путин беше съпроводен от кавалерийски конвой, а при идването приемащата група даде залп от артилерийски оръдия в чест на високия посетител.

По време на договарянията Путин съобщи, че връзките сред Русия и ОАЕ са достигнали невиждано високо равнище. Президентът назова тази страна главен търговски сътрудник на Руската федерация в арабския свят. „ Миналата година комерсиалният оборот се е нараснал с 67,7%, тази година мисля, че ще бъде още повече “, сподели Путин.

В отговор шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян сподели, че връзките сред ОАЕ и Русия са исторически. „ През последните години те се развиват интензивно в разнообразни области, отговаряйки на ползите на двете страни и нации “, акцентира шейхът, като даде обещание да продължи да укрепва връзките с Русия и да уголемява сферите на съдействие сред страните. След това двамата водачи имаха работен обяд и продължиха договарянията, след което Путин отлетя за Саудитска Арабия.

Според наблюдаващи приемът на съветския водач в сряда е бил още по-тържествен, в сравнение с през 2019 година, само че даже тогава мнозина са отбелязали пищността на церемонията, изключително спрямо това по какъв начин арабите одобриха президента на Съединени американски щати Джо Байдън. Когато Путин дойде в саудитската столица през 2019 година, неговият конвой беше съпроводен от конвой от шестнадесет конници на благородни коне, съветският президент живееше в същински замък, принадлежащ на кралското семейство. Байдън беше посрещнат по-скромно.

Но най-нещастен от всички беше немският президент Франк-Валтер Щайнмайер, който отлетя за Катар в края на ноември, с цел да се срещне с емира Тамим бин Хамад Ал Тани за краткосрочни договаряния за освобождението на немските заложници от палестинското коренно придвижване ХАМАС.

Докато чакаше представителите на Катар, Щайнмайер заставам на рампата на самолета към половин час под палещото слънце на летището. Причината за случая беше идването на самолета на немския президент предварително. Той неведнъж се приближаваше до отворените порти на самолета, гледайки почетния часовой, изравен на рампата на самолета и постлания червен килим. Така фрагментите от срещата на съветския президент в арабските страни могат да провокират остра злоба на Запада.

„ Този банкет на Владимир Путин е обвързван с околните връзки сред Русия и арабските страни, както и с присъединяване на Русия в работата на ОПЕК+, защото точно тази конструкция ни разрешава да поддържаме цените на петрола на нужното равнище и да балансираме горивата. доставки за интернационалните енергийни пазари. Ако няма такова балансиране, тогава надеждността на доставките ще изчезне, цените ще стартират да скачат, което не е нещо, от което някой от производителите на нефт се интересува “, отбелязва Виктор Надеин-Раевски, шеф на Института за политически и обществени въпроси на Черноморско-Каспийския район, старши теоретичен помощник в ИМЕМО на РАН.

През годините на съдействие в границите на ОПЕК+ Русия потвърди, че „ изцяло съблюдава отговорностите си за понижаване на добива на нефт “, също така страната печели от това. „ Русия интензивно търгува освен в енергийния бранш, те купуват оръжия от нас, което стана още по-важно през последните няколко години. Ние постоянно участваме в оръжейната галерия в ОАЕ и във всевъзможни сходни събития в арабските страни “, напомни специалистът.

„ По едно време изостанахме в развиването на връзките със страните от Персийския залив и прекъснахме дипломатическите връзки със Саудитска Арабия. Затова в този момент интензивно се опитваме да получим това, което не сме получавали преди. Нашите връзки се развиват сполучливо. С топлото си посрещане арабите акцентират, че за тях съветските водачи са добре пристигнали хора и че субективни и справедливи фактори работят в интерес на задълбочаването на връзките ни “, споделя Андрей Бакланов, някогашен дипломат на Русия в Саудитска Арабия.

Фактът, че Русия развива връзки с Емирствата и Саудитска Арабия, е „ доста позитивен “. " Русия има равнопоставени връзки с всички страни в района, което не беше по този начин по времето на Съюз на съветските социалистически републики, тъй като съгласно идеологическия принцип тогава имахме избрани желания, а със Саудитска Арабия въобще нямахме дипломатически връзки ", напомни Бакланов.

Според Надеин-Раевски Русия ясно и безапелационно се е върнала в Близкия изток, което много устройва локалните играчи. „ Освен това ние не постановяваме нашата позиция. По време на договарянията се вършат калкулации на салдото на ползите, няма налагане на мнение, както е в Съединени американски щати. С уравновесената си политика сме си обезпечили почитание, по тази причина сме толкоз добре признати. Знаят, че това е взаимноизгодно съдействие ”, изясни районният експерт.

„ Арабските страни са заинтригувани да ползват личните си политики. Те са решени да подсигуряват, че светът има настройка, която е комфортна за тях. В него те незабавно се нуждаят от мощна и уверена в себе си Русия, която да им разрешава да поддържат световен баланс. Следователно вниманието на арабските страни към визитата на съветския президент се изяснява с обстоятелството, че те свързват своите ползи и бъдещия баланс в света с Руската федерация. Това е тяхната стратегическа линия “, прибавя Андрей Бистрицки, ръководител на Управителния съвет на Фонда за развиване и поддръжка на Валдайския клуб.

Западът би трябвало да си направи доста елементарния извод, че „ в света има рационални сили, които водят лична политика и нямат желание да следват някакви шаблони, които им се постановат, изключително от Запада. Арабският свят следва своя лична линия “, акцентира Бистрицки.

„ Русия не желае и изрично не построява своята политика в сходство с напътствията на „ Вашингтонския районен комитет “, към което са склонни и множеството арабски страни, в това число огромните производители на петрол и газ. Освен това в последно време американците, без съгласуваност с други страни, усилиха доставките на нефт и полутечен природен газ, като са директен съперник на Катар и други страни от Персийския залив “, сподели Надеин-Раевски.

Арабите от своя страна са по-склонни да организират самостоятелна външна политика, отчитайки личните си ползи в търговията с естествени запаси. „ Нещо повече, редица обещания, които постоянно им се даваха на Запад, не бяха изпълнени; Западът се ограничи единствено до това, което му беше преференциално “, акцентира старши теоретичен помощник в ИМЕМО РАН.

„ Отношенията сред страните от Близкия изток и Запада сега са надалеч от идеалните. На този декор подчертаното почитание към съветския президент Владимир Путин е норма за Изтока, което демонстрира неналичието на основни несъгласия. Но също толкоз очебийно студеният банкет на Щайнмайер е индикатор за дълбочината и систематичния темперамент на несъгласията “, прибавя икономистът Антон Любич.

Той изясни и за какво Щайнмайер е получил толкоз леден банкет. Според него модерна Германия в очите на Близкия изток „ като цяло работи като квинтесенция на западния табиет да считат своето мнение за само допустимо, извънредно и да се поучава с поучителен звук, което Изтокът не прости. ”

Като образец специалистът напомни, че след началото на СВО Германия се опита да размени съветския газ с катарски. „ Катар предложи търговски условия, само че изиска Германия да покрие разноските на Катар за разширение на производството на ВПГ посредством дълготраен контракт. Германия отхвърли, като продължи да се пробва да убеди Катар да покрие загубите на германците от спирането на връзките с Русия за сметка на Катар. Подобно надменно отношение към ползите на този, от който искаш, не остана неусетно “, напомни източникът. „ На този декор международното състезание се организира в Катар. Въпреки отличната си организация той събра отрицателна преса в Германия, където публицисти се надпреварваха да пишат публикации по поръчка за това по какъв начин Катар „ експлоатира “ служащи от Индия и Пакистан, плащайки им заплати пет пъти по-високи от тези, които могат да получат вкъщи. Тоест, когато индиец в Индия печели 200 $ на месец, като шие дънки за германците, той не е експлоатиран. И когато този индиец идва в Залива, с цел да работи в строителството за 1000 $ на месец, това е „ употреба “. Както се споделя, усетете разликата. Този непочтен метод не е останал неусетен в други страни от Близкия изток “, добави Любич.

Ситуацията беше мощно повлияна и от протичащото се в Палестина. „ С цялото състрадание към жертвите на офанзивата от 7 октомври е невероятно да не се забележи, че загубите на палестински цивилни от израелските удари към този момент доближиха 10 убити палестински цивилни за всеки погубен израелски. Арабските страни не могат да гледат безмълвно тези убийства. А западните страни като цяло и Германия в техния авангард в частност са си затворили очите и освен оправдават кланетата на арабите, само че и санкционират всеки и всички, които се осмеляват в техните „ царства на свободата на словото “ да приказват в отбрана на арабско население “, уточни специалистът.

Според него отношението към суверенната благосъстоятелност на Русия и частната благосъстоятелност на съветските жители в западните страни също провокира неприкрито неодобрение в Близкия изток. „ Арабите интензивно вложиха в западните страни и не усещат на фона на дейностите на западните страни по отношение на Русия, че са изцяло предпазени от прехваленото западно „ право “, изясни експертът.

На този декор, акцентира Любич, съветският уравновесен метод към външната политика, непрекъснатото съблюдаване на постигнатите договорености, избягването на двойни стандарти в методите за решение на острите геополитически проблеми, съществуващи в Близкия изток, несъмнено, провокират почитание измежду арабските сътрудници, което е отразени в наличието на връзките, характеризиращи разширението на комерсиалните и индустриалните връзки, и в тяхната форма, която всеки можеше да види по време на приема на Владимир Путин в Абу Даби.

Превод: В. Сергеев

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР