По време на посещението на министъра на икономиката и индустрията

...
По време на посещението на министъра на икономиката и индустрията
Коментари Харесай

Готвим бартер - ток от България срещу газ от Азербайджан

По време на визитата на министъра на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов в Баку е била направена следната сделка – България да доставя Азербайджан с ток, а оттова да ни обезпечават газ.

Това показа самият министър в предаване за Българска национална телевизия. Той изясни, че при такава бартерна скица - газ против ток, би могло да получим количества за през идващите 4-5 месеца, тъкмо когато те са ни най-нужни през зимата.

По време на визитата си в Баку Стоянов разискал и напредъка по интерконектора с южния газов кулоар.

„ Имаме сериозна убеденост, че от 1 октомври тази газова връзка ще тръгне, а също така и азербайджанската страна удостовери, че може да се разчита на осъществяването на контракта, който имаме с тях за 1 милиард куб. метра годишно в цялостен размер “ – акцентира още Никола Стоянов.

На второ място той уточни, че са водени договаряния за уголемение на южния газов кулоар. Очаква се, че то ще проработи до 3-4 години, а това ще значи, че от Азербайджан ще можем да получаваме още 1 милиард кубични метра газ годишно.

„ Те ни предложиха като обичаен сътрудник да ни запазят от разширението дребна част. Това значи, че ще имаме 2 милиарда куб. метра годишно с дълготрайни контракти с Азербайджан, а нашето ползване е към 3.5 милиарда годишно, което значи близо 60 % “ – уточни Никола Стоянов.

Той означи, че специалисти от Министерството на енергетиката ще продължат диалозите с Азербайджан, като ще договарят за цена, количества, периоди. Според министъра е значимо още от в този момент да се заявят количества, защото всички страни търсят спомагателни количества газ и Азербайджан е под огромен напън.

Третата съществена тематика по време на диалозите в Баку е била евентуалната опция страната ни да получи спомагателни количества газ още тази зима.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР