По време на обявената вчера за периода 12-17 януари т.г.

...
По време на обявената вчера за периода 12-17 януари т.г.
Коментари Харесай

Учениците в Бургас няма да учат онлайн по време на грипната ваканция

По време на оповестената през вчерашния ден за интервала 12-17 януари т.г. учениците няма да учат онлайн, както бе в началото съобщено по искане на здравните управляващи, а ще излязат в същинска почивка. Това заяви служебният образован министър проф. Сашо Пенов, който дружно с сътрудника си от здравното министерство проф. Асен Меджидиев даде къс брифинг след постоянното съвещание на кабинета.

" В момента не се постанова грипна почивка в народен мащаб. Здравните управляващи се оправят със обстановката, следи се по области ", съобщи проф. Меджидиев. По думите му защото сега няма пик на грипната зараза, той по-скоро се чака след 10-15 дни,  решението им е да се взимат ограничения по съответните области, а не в народен мащаб. " Съвместно с министерство на образованието взехме това решение да се пусне краткосрочна почивка за област Бургас, което беше мнението и на локалните управляващи ", изясни той.

Вчера РЗИ-Бургас издаде заповед за оповестяване на грипна зараза в региона за интервала 12-17 януари, като през това време се прекрати присъствената форма на образование за учениците и те минат на онлайн образование. Здравните управляващи обаче са виновни за затваряне на учебните заведения, до момента в който за формата на образование думата има просветителното ведомство. Днес проф. Пенов цитира член 105 от учебния закон, който му дава право да реши по какъв начин да процедира - дали по време на оповестените неучебни дни да се учи дистанционно, или не. " Моето решение е тези 4 дни да се афишират за неучебни без образование в електронна среда (работни са единствено 12, 13, 16 и 17 януари, 14 и 15 са събота и неделя - бел. ред.). Четири дни няма да повлияят съществено на преподаването на образователните предмети. Ако се усложни обстановката и се наложи второ спиране на учебния процес, ще обсъдим възможностите за образование в електронна среда ", съобщи той.

Проф. Пенов изясни, че това ще е правилото, който ще следва и за другите области, в случай че това се наложи - първата стъпка ще е да разгласи избран брой дни за неучебни без онлайн образование, а втората - осъществяване на образование в електронна среда, при обезпечена опция за това в учебното заведение.

Министър Меджидиев моли жителите да заобикалят места със скупчване на доста хора като кина, молове и др. и акцентира, че носенето на маски е целесъобразно.

 

Под върха

" Учениците би трябвало да излязат в грипна ваканция точно преди пика. Ако в този момент бъде оповестена такава, те ще се върнат в клас тъкмо, когато циркулира всеобщо вирусът и ще се разболеят още веднъж ". Това разяснява пред  телевизия директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Ива Христова. По думите й тази година грипът е пристигнал много по-рано, а в момента сме под върха на вълната. " Първите грипни вируси нормално потвърждаваме края на декември, а в този момент още в края на ноември. Имунитетът на обществото падна, тъй като предходните 2 години бяха съвсем нулеви за грип ", разяснява тя.

 

Затворено

Основно учебно заведение " Хр. Ботев "  в община Аврен е затворено със заповед на РЗИ- Варна, заяви за Радио Варна Ирена Радева, шеф на РУО. Причината е високата заболеваемост в образователното заведение, която доближава до 47%от учениците. Останалите шест учебни заведения в обитаемоте места в региона работят обикновено. Във Варна към този момент заболеваемостта на възпитаници и учители е под 30%, осведоми доктор Радева. Утре следобяд в РЗИ ще заседава комисията за битка с остри респираторни болести и грип, членовете на която ще обсъдят обстановката със заболелите в града.

Очаква се скоро заради високата заболеваемост от грип да бъде оповестена грипна зараза в област Пазарджик, евентуално и в Шумен.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР