По време на неотдавнашната среща на върха на БРИКС, алиансът,

...
По време на неотдавнашната среща на върха на БРИКС, алиансът,
Коментари Харесай

БРИКС: Разногласия и проблеми при разширяването на съюза

По време на неотдавнашната среща на върха на БРИКС, алиансът, разкри проектите си да причисли към себе си шест нови страни членки.

Това разширение на БРИКС, ръководено основно от Китай в границите на ескалиращото му съревнование със Съединените щати, се възприема от анализаторите като изпитание на Пекин да трансформира групата в платформа, противопоставяща се на западното въздействие. Тази обстановка слага Индия, чиито връзки със западните страни стават все по-силни, в внимателно състояние.

Освен това се показва угриженост по отношение на евентуално засиленото въздействие на Китай върху разширения БРИКС, изключително от позиция на Делхи.

Воден ли е от Китай стремежът за разширение?

Сформираната през 2006 година неофициална група на Бразилия, Русия, Индия и Китай, с прогнозата тези нововъзникващи стопански системи да поемат водеща роля в международната стопанска система до 2050 година, сътвори алианса БРИКС. Южна Африка се причисли към него през 2010 година С течение на времето БРИКС се трансформира във конгрес, в който тези страни разискват стопански въпроси, отнасящи се до незападния свят.  

По-специално БРИКС сътвори Новата банка за развиване като опция на доминираните от Запада институции като Световната банка.

Множество нововъзникващи страни демонстрираха огромен интерес към присъединение към БРИКС. Южна Африка, която ръководи групата тази година, заяви, че почти 22 са подали молби за участие.

Аржентина, Египет, Етиопия, Иран, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства бяха публично поканени да се причислят към БРИКС от януари 2024 година Освен това, макар че съответните критерии за включване не бяха оповестени, опцията за по-нататъшно разширение остава отворена.

Експертите поясняват това разширение на БРИКС като повлияно най-вече от Китай. Зиянда Стюурман, старши анализатор за Африка в Eurasia Group, го разказа като деликатно контрактувана тактика, проведена от Китай.

Сушант Синг, старши теоретичен помощник в Центъра за политически проучвания, приписва на Китай претекста да противодейства на изолацията си в Индо-Тихоокеанския район заради партньорството на Съединените щати с страни като Индия, Япония и Австралия.

Харш В. Пант, вицепрезидент по изследванията и външната политика във Фондация ” Observer Research ”, акцентира, че Китай възприема БРИКС, в който членуват представители на световния Юг, като геополитически контраст на доминирани от Запада конгреси като Групата на седемте (Г7).

Има ли опасности за Индия?

Стремежът на Китай да оформи разширения БРИКС в антизападна коалиция слага Индия в комплицирана обстановка.  

Това е по този начин, тъй като стратегическите и икономическите връзки на Индия със Запада, изключително със Съединените щати, доста се задълбочиха напоследък.  

Анкит Тивари, откривател в основания в Делхи Съвет за стратегически и отбранителни проучвания, изрази угриженост в The Interpreter на 22 август, наблягайки капацитета на Пекин да внуши “ ” аспект в границите на блока.

Укрепването на връзките на Индия със западните страни е видно от честото ѝ присъединяване в срещите на върха на Г-7 през последните години.

Следователно, съгласно обяснението на Пант, Индия няма същинско желание да трансформира това в антизападна платформа.

Въпреки това Пант добави , че наличието на Индия има до известна степен неутрализиращ резултат върху опцията БРИКС да схване антизападна позиция. Остава обаче въпросът дали Индия може да реализира това сама.

По сходен метод Атул Мишра, доцент по интернационалните връзки в университета “ “, означи, че въпреки Китай, Иран и Русия да могат да внесат антизападен детайл заради антизападните си позиции, не е наложително да се подсигурява, че форумът ще схване антизападна позиция.  

Мишра акцентира, че други участници като Египет, ОАЕ, Саудитска Арабия и Аржентина клонят към интернационално съдействие, а страни като Бразилия, Южна Африка и Индия поддържат неприсъединяването, което прави антизападната ориентировка малко евентуална.

Съществува и безпокойство, че засиленото въздействие на Китай върху новоприетите членове на БРИКС може да докара до загуба на част от въздействието на Индия в границите на блока.

Мишра изрази мнение, че гласът на Индия не е измършавял в БРИКС, защото платформата не е доста институционализирана за изложение на отзиви. Въпреки това той призна опцията сферата на въздействие на Индия да се свие заради по-големите благоприятни условия и въздействие на Китай върху новите членове. Това съставлява предизвикателство за дипломатическите старания и интернационалния политически опит на Индия.

Подобно мнение изрази и Ашок Канта, някогашен дипломат на Индия в Китай, който предизвести БРИКС да не приема геополитически дневен ред с “ “, което демонстрира антизападната позиция на Пекин.

Канта акцентира, че Индия би трябвало да остане внимателна във връзка с капацитета на Китай да направлява дневния ред и бъдещата посока на БРИКС, като се има поради позицията му на най-влиятелната страна и най-голямата стопанска система в групата. Той допусна, че Индия се нуждае от прецизна тактика, с цел да попречи на Китай да господства в групата и да прокарва стратегическите си ползи.

Въпреки че методът, който Индия ще предприеме, с цел да се ориентира в тази нова динамичност в БРИКС, остава нерешителен, Пант допусна, че в тази фаза на разширение Индия дейно е запазила несъмнено равнище на въздействие в групата.  

Той означи, че Индия е съумяла да реализира ясни насоки и консенсус, както и да подсигурява, че новоприетите членове, множеството от които имат тесни и мощни връзки с Индия, са в сходство с нейните цели.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР