По време на мандата на Радостин Василев в спортното министерство

...
По време на мандата на Радостин Василев в спортното министерство
Коментари Харесай

Радостин Василев ударно е назначавал пенсионери в министерството - на договор са 328 души, навършили пенсионна възраст

По време на мандата на Радостин Василев в спортното министерство и подчинените му търговски сдружения са се появили на работа нови 120 пенсионери. На 2 август той съобщи поста на служебния министър Весела Лечева.

Броят на хората в пенсионна възраст, назначени на работа към Министерството на младежта и спорта (ММС), е повишен внезапно през първото полугодие на годината. Това излиза наяве от писмени отговори на депутатски въпроси, предоставени от досегашния отраслов министър Радостин Василев. Специалистът по спортно право ръководи ММС от 13 декември 2021 година до 2 август 2022 година

От оповестените данни проличава, че единствено по време на неговия мандат в спортното министерство и подчинените му търговски сдружения са се появили на работа нови 120 пенсионери. Към 30 юни на контракт във ведомството към този момент са общо 328 души, натрупали нужните възраст и стаж, при 208 при започване на годината. Ръстът е с 58% за шест месеца.

" Беше оповестено желание за административна промяна. За да бъде сполучливо, първо би трябвало да се обясни възрастовата конструкция на заетите в обособените ведомства. Хора, навършили пенсионна възраст, би следвало да не престават да работят в държавната администрация единствено по изключение, когато имат познания и умения, които не могат да бъдат обезпечени от по-млади чиновници ", стимулира питанията си националният представител от " Демократична България " Мартин Димитров.

Той е изпратил един и същи въпрос до спортния министър първо на 20 декември 2021 година и след това още един път на 22 юли 2022 година: " Какъв е броят на лицата, навършили пенсионна възраст, наети по трудово правно отношение, цивилен контракт или различен тип правно отношение във вашето ведомство и в комерсиалните сдружения, на които сте принципал? " И двата пъти Василев е дал отговор съответно в писмен тип - надлежно на 6 януари и 29 юли, като документите са оповестени на уеб страницата на Народното събрание.

Сравнение сред данните от началото и средата на годината демонстрира, че най-голямо е нарастването на броя чиновници в пенсионна възраст в Българския състезателен тотализатор (БСТ). През януари те са били 129, а в този момент са съвсем двойно повече - 242.

Това ненапълно е обяснимо с честата процедура пунктовете на тотото да се обслужват от хора в преклонна възраст. И проличава от показаната подробна разбивка: 64 чиновници на тотализатора са надхвърлили с една година възрастта за пенсиониране (при 37 при започване на годината); 40 от тях са с две години по-възрастни (при 38 преди това); 19 са с три години над стажа (при 21 през януари); 22-ма с четири години (при 19); и цели 97 с пет или повече години (при 14).

Нарастване на броя пенсионери се следи също и в самото министерство - от четирима при започване на 2022 година на шестима по средата на годината. Тенденцията е същата и в трите подопечни на ММС сдружения, стопанисващи държавните спортни парцели: " Национална спортна база " (НСБ) - от 32 на 35, " Академика 2011 " - от 16 на 19, и " Сердика спортни парцели " (ССИ) - от един на двама.

Намаляване на чиновниците в пенсионна възраст има само в екипа на държавната спортна болница СБАЛТОСМ " Проф. доктор Димитър Шойлев " в столичния кв. " Дианабад " - от 26 през януари на 24 през юни.

" Поради изпитвания изострен дефицит на лекари, медицински сестри и санитари в здравната система, задълбочаващ се в изискванията на пандемията от COVID-19, в осъществяване на условията и критериите на медицинските стандарти по специалности в осъществяване на изискванията на НЗОК за сключване на контракт за финансиране на лечебните заведения доста от наетите в системата на опазването на здравето медицински експерти са в пенсионна възраст ", разяснява Василев в отговора си от 29 юли.

Паралелно с това стана ясно, че по време на ръководството на Радостин Василев от структурите на ММС са били изплатени компенсации за 38 уволнени чиновници. Това оповестява самият някогашен министър в писмен отговор по питане на депутата от ГЕРБ-СДС Стефан Апостолов от 15 юли.
" В отговор на поставения от Вас въпрос по отношение на изплатените компенсации във връзка и във връзка прекъснати трудови и служебни правни отношения Ви осведомявам, че за интервала от 01.01.2022 година до 30.06.2022 година от бюджета на Министерството на младежта и спорта за тази цел са изплатени 275 241 лева на 38 лица ", написа Василев в отговора си от 19 юли, също оповестен в интернет портала на Народно събрание.

Данните демонстрират, че междинният размер на компенсацията в спортното министерство е 7243,18 лева Докато бе отпред на министерството, Радостин Василев смени управленията на всички търговски сдружения, чийто принципал беше. Най-трудно съумя да освободи от служба съвета на шефовете на БСТ, който след куп юридически хватки беше отчасти изменен в средата на февруари и дефинитивно сменен в средата на юни.

В средата на март спортният министър назначи напълно ново управление на НСБ, при започване на април - на " Академика 2011 ", а в края на април - на ССИ. Уволнени бяха и ръководителите на някои основни дирекции в самото ММС - като да вземем за пример дългогодишния началник на " Спорт за високи достижения " Антоанета Боева.

Няма публични данни за това какъв брой чиновници, на които не се поставят компенсации при освобождение, са били уволнени от ММС по време в мандата на Василев.

Източник: " Сега "
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР