По време на карантинните мерки Службата за сигурност (СБУ) на

...
По време на карантинните мерки Службата за сигурност (СБУ) на
Коментари Харесай

Съдят за тероризъм автори на фалшиви новини за COVID-19 в Украйна

По време на карантинните ограничения Службата за сигурност (СБУ) на Украйна е разкрила 207 пропагандатори в интернет, които популяризират подправени вести за ковид, заяви пресцентърът на СБУ, представен от Ukrinform.ua.

" Освен това са блокирани над 2000 онлайн общности с обща публика от 800 000 консуматори. Вече е понесена административна отговорност за разпространяването на подправени клюки, които могат да причинят суматоха или социална напрежение “, се споделя в изказването. Установено е, че 10 от 207 разпознати пропагандатори са работили по инструкции на Русия.

СБУ образува наказателно произвеждане против тях за дейности, ориентирани към нарушение на териториалната целокупност и цялост на Украйна, опит за насилствена смяна или събаряне на конституционния ред, или лишаване на държавната власт (членове 109 и 110 от Наказателния кодекс на Украйна). По-специално такива пропагандатори са работили в Киев, Одеса, Днепър, Лвов, Херсон, Полтава, Кропивницкий, осведомят в специфична работа. В региона на Кировоград работила цяла мрежа от антиукраински пропагандатори. Те разпространяваха в интернет освен фейкове за карантината, само че и терористични материали. По време на позволени претърсвания по местоживеене у уредника на мрежата са открити компютърни устройства и средства за връзка, потвърждаващи присъединяване в закононарушението.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР