По време на 76-атата вечер от антиправителствените протести в столицата,

...
По време на 76-атата вечер от антиправителствените протести в столицата,
Коментари Харесай

Напрежение и сблъсъци с полицията по време на Великото народно въстание III

По време на 76-атата вечер от антиправителствените митинги в столицата, оповестена като "Велико национално въстание III ", се стигна до ескалацията на напрежението. Има информация за трима потърпевши служители на реда, както и за един задържан протестиращ.

Първите часове от демонстрацията, която стартира към 17 часа на 22 септември, минаха умерено. Малко преди 22 часа част от протестиращите настояха да преминат през полицейския кордон откъм постройката на Българска академия на науките, с цел да стигнат до Паметника на незнайния войник поради Деня на независимостта. Друга група от протестиращи се опита да заобиколи кордона и да стигне до остарялата постройка на Народното събрание. Тогава към служителите на реда полетяха бомбички, бутилки и яйца.

Бяха направени няколко няколко несполучливи опита да се раздра полицейския кордон. На място дойде и районният кмет на “Оборище” Николай Александров. Около среднощ протестиращите се разотидоха. А кръстовищата на Орлов мост и при Ректората на Софийския университет останаха блокирани за няколко часа.

Директорът на Столична дирекция на вътрешните работи Георги Хаджиев уточни, че със Столичната община е бил координиран само митинга на площад "Независимост ". Случилото се пред постройката на Народното събрание са нерегламентирани дейности, целящи само ескалация на напрежението, счита той.

Хаджиев заяви, че един човек е арестуван за носене на неразрешени предмети на вчерашния митинг, все още няма публична информация от Министерство на вътрешните работи дали има други арестувани и какъв брой са те.

Министерство на вътрешните работи популяризира и фрагменти от конфликта сред униформените и протестиращите при остарялата постройка на Народното събрание. Видео от охранителни камери е качено в YouTube канала на Министерство на вътрешните работи.

"Това не беше митинг. Това беше някакъв ухилен опит и ние да усетим, че има празник ", съобщи един от уредниците на митингите против държавното управление - Арман Бабикян от "Отровното трио ". Според него униформените не са позволили протестиращите да преминат "по някаква причудлива причина ", тъй като не е имало заповед на кмета на София, че е неразрешено прекосяването през това място.

"Ние се надяваме да ни пазят тези, на които плащаме налози. Бяха изсипали големи количества сили на реда. Те пазеха някаква празна постройка, тъй като на някой му е хрумнало и то нелегално да не ни пропуща по тази улица, с цел да посетим тези свети места за всеки българин “, акцентира Бабикян пред bTV.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР