По време на 15-ата среща на върха, проведена в Йоханесбург

...
По време на 15-ата среща на върха, проведена в Йоханесбург
Коментари Харесай

Разширяването на БРИКС: Всичко, което трябва да знаете

По време на 15-ата среща на върха, извършена в Йоханесбург сред 22 и 24 август, блокът БРИКС реши да предложения шест нови страни членки да се причислят към съюза.

Присъединяването на Саудитска Арабия, ОАЕ, Аржентина, Египет, Иран и Етиопия е планувано за 1 януари 2024 година Очаква се то да докара до доста нарастване на брутния вътрешен артикул (БВП) по паритет на покупателната дарба (ППС) в границите на БРИКС, който в този момент съставлява над една трета от международната стопанска система.

В резултат на това алиансът към този момент владее по-голяма част от международната стопанска система посредством износа, изключително на недопечен нефт и природен газ. Следователно БРИКС в последна сметка може да окаже доста въздействие върху вноса на западен нефт и избора на валута за комерсиалните транзакции, като вероятно вкара нови или локални валути.

Към септември 2023 година разширената коалиция на БРИКС, във връзка с Брутният вътрешен продукт на база ППС, съставлява забележителен дял от 37.3 % от общата международна стопанска система, надхвърляйки границата от една трета.

Очаква се тази цифра да нарасне още повече през идващите години. Освен това географското пространство на страните от БРИКС към този момент обгръща 48.5 милиона квадратни километра, което е почти 36 % от повърхността на Земята.

Що се отнася до популацията, Алиансът се състои от 3.6 милиарда души, което съставлява 45% от международното население. БРИКС има и доста икономическо въздействие, като владее 30% от международната стопанска система и максимален дял от международните пазари на нефт – 42%.

Общият Брутният вътрешен продукт на БРИКС сега възлиза на $31.75 трилиона, надминавайки Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати, който към септември 2023 година възлиза на $25.5 трилиона.

Също по този начин прогнозите сочат , че до 2050 година Брутният вътрешен продукт на новоразширения алианс БРИКС евентуално може да доближи 50% от международната стопанска система.  

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР