По-високи прагове за преференциите на парламентарните избори гласуваха депутатите на

...
По-високи прагове за преференциите на парламентарните избори гласуваха депутатите на
Коментари Харесай

По-високи прагове за преференции на парламентарните избори приеха депутатите

По-високи прагове за преференциите на парламентарните избори гласоподаваха депутатите на второ четене с измененията в Изборния кодекс. Предложението бе дискутирано близо три часа. Според настоящото законодателство в изборите за народен парламент квотата за избор с преференция е 5%, а за европейски парламент – 7%.

Предложението на Движение за права и свободи за преференциите планува те да са годни, в случай че претендентът е получил действителни гласове не по-малко от районната изборна квота.

От ПГ " Обединени патриоти " обявиха, че ще поддържат вероятно президентско несъгласие по тематиката. Искрен Веселинов, заместник-председател на ПГ " Обединени патриоти ", съобщи по време на дебата, че няма да поддържат отменянето на преференциите. " Ще гласуваме срещу направените оферти ", увери той.
Скандали белязаха гласуването на измененията в Изборния кодекс (ОБЗОР) Мнозинството реши възбраната за обявяване на резултати от социологическо проучване в изборния ден да остане
Явор Божанков от Българска социалистическа партия съобщи, че с предлагането на Движение за права и свободи тотално се обезсмисля преференцията поради завишаването на квотата, нужна за разбъркване на листата.

По думите му, в случай че до момента в област Велико Търново за един претендент за народен представител са били нужни към 2000 – 3000 преференции, то с новите условия, биха били нужни 15 000, а за евродепутат – над 150 000 преференции.

Антон Кутев дефинира предлагането на Движение за права и свободи като " отвод от преференции " и " груба политическа неточност ".

Александър Симов продължи като посочи, че похищението против преференцията е " политическо закононарушение ". " Социалните мрежи се вълнуват, хората стачкуват, а тук моите сътрудници от ГЕРБ са си намерили други по-интересни занимания ", разяснява Симов.

Той се обърна към сътрудниците си от ГЕРБ с думите: " Вашата най-голяма парламентарна звезда е преференциален претендент – приказваме за Спас Гърневски, в случай че прецакате него, кой всеки петък ще чете заявления против безбожните комунисти? ".
Промените в Изборния кодекс провокираха митинг пред Народното събрание Представители на демократичната десница се оповестиха против повишения предел на преференцията
Хамид Хамид отбрани предлагането като посочи, че този метод на пресмятане на квотите е европейска процедура, прилагана в страни като Холандия и Австрия.

Съпартиецът му Йордан Цонев дефинира преференцията не като " гласоподаване за персони ", а като " най-ярка форма за следен, корпоративен избор ".

Той съобщи, че през цялото време от Движение за права и свободи са срещу преференцията и ще продължат да бъдат срещу нея до момента в който тя не бъде ликвидирана.

Народните представители взеха решение още преференцията в бюлетината да бъде отбелязвана с следващия номер на партията, с който е записана в изборната листа, плюс 100.

Редакционното предложение бе направено от ръководителя на правната комисия Данаил Кирилов.

Депутатите отхвърлиха предлагането на народните представители Йордан Цонев и Хамид Хамид във всяка секционна изборна комисия да се слагат камери за онлайн наблюдаване.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР