Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще

...
Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев ще участва в тържествения водосвет на бойните знамена

Президентът и висш главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще взе участие в тържествения водосвет на бойните флагове и знамената светини на Българската войска на пл. „ Свети Александър Невски " в София в Деня на храбростта и празник на българската войска 6 май от 10 часа, оповестиха от прессекретариата на президента.

 

Радев ще одобри почетния строй на представителните елементи на българската войска и ще сервира венец пред паметника на Незнайния боец, след което ще се състои тържественият марш на представителните блокове на Въоръжените сили, оповестяват от Българска телеграфна агенция.

 

Пред постройката на Администрацията на президента, в 12:00 часа, ще се състои тържествена промяна на почетния гвардейски часовой, на която ще участват и училищен гвардейски отряди.

 

По-късно президентът ще приветства на „ Дондуков " 2 младежи от ученическия гвардейски отряд и духовия оркестър при Професионалната техническа гимназия „ Д-р Никола Василиади " - Габрово, както и ученическите гвардейски отряди при Професионалната гимназия по машинизация на селското стопанство „ Пейо К. Яворов " – Гоце Делчев, Средно учебно заведение „ Св. Св. Кирил и Методий " – Рудозем и Общински юношески дом – Русе. В Гербовата зала ще бъдат връчени клетвените обещания от капитаните на отрядите, както и плакети от шефове на учебните заведения. След това ученическите гвардейски отряди ще прегледат президентската библиотека.

 

Преди дни от Министерството на защитата оповестиха, че в тържествения обред за водосвета ще вземат участие и служебният министър на защитата Атанас Запрянов, началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов, висши офицери от Българската войска. Поканени са да участват представители на държавното управление, Дипломатическия корпус, както и на военно-патриотичните съюзи.

 

Водосветът на бойните флагове и знамената светини ще бъде отслужен от наместник-председателя на Светия синод на Българската православна черква Негово високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий.

 

В ритуала ще вземат участие знаменен взвод на Националната гвардейска част със знамената светини и представителни блокове на въоръжените сили. При осъществяването на националния химн по време на водосвета на бойните флагове ще бъдат създадени 20 артилерийски салюта. В края на тържествения обред над площад „ Александър Невски " ще прелетят 3 самолета МиГ-29.

 

В началото на април служебният министър на защитата Атанас Запрянов заяви пред публицисти, че не се възнамерява церемониал с техника и персонален състав. Тази година има съвпадение на великденските празници с празника на Българската войска, даваме приоритет на общонационалното честване на великденските празници, изясни той.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР