По-високи данъци за старите коли и по-ниски за новите, по-екологични

...
По-високи данъци за старите коли и по-ниски за новите, по-екологични
Коментари Харесай

С 30% скача данъкът за старите коли

По-високи налози за старите коли и по-ниски за новите, по-екологични коли, плануват част от измененията в данъчните закони, които бяха разисквани и подкрепени на съвещанието на Националния съвет за тристранно съдействие.

Идеята е отсега нататък налогът на колите да зависи освен от възрастта и мощността на колата, само че и от екологичната оценка. Заради въвеждане на нов екологичен съставен елемент с 30% се усилва годишният налог на близо 2.5 милиона коли над 15-годишна възраст. Няма да има отстъпки за коли с катализатор. Налогът ще се понижава единствено при съществуване на екологичен документ над "Евро 4 ", а изчисленията ще се вършат от общините. Премахват се и отстъпките в данъка за моторните транспортни средства до 100 конски сили и се резервира единствено за мотоциклетите и мотопеди.

Промени се вършат също и във връзка с налозите за парцели. Занапред 50-процентната отстъпка за главно жилище ще се поставя единствено в случай че то е само.

Валери Симеонов разгласи, че утвърдените ремонти ще бъдат импортирани от него на тазседмичното държавно съвещание. Вицепремиерът настоя бързо те да бъдат импортирани и в Народното събрание.

Единомислие сред ръководещи, бизнесът и синдикатите има и по предложенията за промени в Закона за счетоводството, които се отнасят до праговете за наложителен одит на предприятията. Бе конкретизирано, че съгласно европейското законодателство дребният бизнес не предстои на одит. Сега концепцията е одит да се прави на компании с минимум 8 млн. лв. оборот и 50 наети служащи. Тоест прагът ще бъде повишен с към 6 млн. лв.. Бизнесът е на мнение, че сегашните условия на българския закон облагодетелствали избрана група инспектори.

КТ "Подкрепа " и КНСБ също показаха своята позиция, че измененията са нужни и наложителни. От синдикатите прибавиха, че имат известни запаси по тематиката, само че се надяват работата тристранния съвет да продължи и проблемите да бъдат позволени. Те пресметнаха, че този одит ненужно натоварвал бизнеса с 13 млн. лева годишно.

Представители на синдикатите желаеха да се вкара необлагаем най-малко върху приходите и друга ставка на Данък добавена стойност за храните и артикули от първа нужда, а от работодателските организации остро възразяват против обсъжданата опция оптималният застрахователен приход да се вдигне от 2600 на 3000 лв..
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР