По-високи данъци за старите коли и по-ниски за новите автомобили

...
По-високи данъци за старите коли и по-ниски за новите автомобили
Коментари Харесай

С нови промени данъците за старите коли може да скочат драстично

По-високи налози за старите коли и по-ниски за новите коли плануват промени в данъчните закони за следващата година. Те са готови от Министерството на финансите, съобщи bTV.
Освен мощността и възрастта на колата, които до момента единствени определяха размера на данъка, от следващата година се планува да се включи и екокомпонентът. В взаимозависимост от това дали колата има изобщо екооценка и каква е тя, тези, които замърсяват повече, би трябвало да се приготвят да заплащат много по-високи налози.
Така за коли над 20 години без евростандарт данъкът може да скочи и с над 50 %, а за 10-годишна кола понижението може да е и с към 20 на 100. От следващата година отпада и данъчната отстъпка за съществуване на катализатор.

Всичко това обаче е под въпрос, защото всяка община ще взема решение каква тежест да имат мощността и годината на произвеждане в новата формула.
От Столичната община са безапелационни, че вкарването на екоелемент при определянето на налозите е стъпка в вярната посока. „ Екологичните стандарти ще стават все по-сериозни, тъй че, който прави проекти за покупка на кола би трябвало, да го има предвид”, разяснява зам.-председателят на СОС Николай Стойнев.

Според икономисти не повече от една трета от притежателите на коли у нас следващата година ще заплащат по-ниски налози.
Въпреки това повишаване обаче България надали ще излезе от категорията „ автоморга” на Европа, считат от Асоциацията на вносителите на коли. Според тях стъпката, която се подхваща, е незадоволителна.
„ Някои категории коли, съответно сред 15 и 20 години, които са най-масовите, най-старите отново ще заплащат по-малък налог от тези, които са по-новите. Те досега заплащат сред 15 и 16 лв., най-масовите. Това, че ще заплащат 30, нищо няма да промени”, разяснява Христо Христов от Асоциацията.

Собствениците би трябвало да имат поради и друго при заплащането на налози през 2019 година Вече няма по какъв начин при съществуване на няколко жилища в разнообразни градове да обявите всичките за съществени и да употребявате данъчни облекчения. До момента общините не обменяха информация за това, само че към този момент работи специфична система, която ще пресече тези измами.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР