По-висока конкурентоспособност и по-голям напредък в размер на трилиони евро,

...
По-висока конкурентоспособност и по-голям напредък в размер на трилиони евро,
Коментари Харесай

Дръжте се да не паднете! Предмиерът Денков с признание за съпругата си и още куп жени

По-висока конкурентоспособност и по-голям прогрес в размер на трилиони евро, би спечелила европейската стопанска система, в случай че дамите имат равно показване в предприемачеството, във високите технологии и в инженерните дисциплини. Върху тази оценка на Европейската комисия подчертава министър председателят акад. Николай Денков по време на присъединяване си в Глобалния конгрес на дамите водачи IDEI 2023.
Министър-председателят открои смисъла на присъединяване на дамите в науката, бизнеса и водачеството, оповестиха от пресслужбата на Министерския съвет.
По данни на Националния статистически институт делът на дамите бизнесмени в България е 30%, което е над средноевропейското равнище. При високите технологии България също е доста над междинните равнища за Европа по този индикатор – 41%. „ Има с какво да се гордеем, само че има още доста какво да създадем “, посочи министър председателят.
Акад. Денков даде образци и от своята персонална история, показателни за напредъка, който страната ни е отбелязала през годините във връзка с присъединяване на повече дами в науката. Така да вземем за пример в катедрата по Инженерна химия и фармацевтично инженерство в Софийския университет, където акад. Денков преподава, към този момент има три пъти повече дами – докторанти, сътрудници и студенти.
„ Вярваме във Вас, разчитаме на Вас. И знаем, че доста постоянно сте по-добрата половина на човечеството “, обърна се министър-председателят към дамите водачи на днешния конгрес.
Той показа още, че има вяра на 100% единствено на брачната половинка си: „ Когато би трябвало да се свърши нещо, това е индивидът, на който разгадавам. Като ме питаха за какво в IT бранша има толкоз дами, аз споделях – то идва от минали времена. Спомних си няколко неща – моята брачна половинка е професор, тя е в топ 2% учени. Когато влязох в катедрата, имаше 10 мъже и една жена. Сега има 34 дами и 11 мъже “.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР