По-трудно се прави бюджет по време на растеж. Бюджет 2018

...
По-трудно се прави бюджет по време на растеж. Бюджет 2018
Коментари Харесай

Горанов: По-трудно се прави бюджет по време на растеж

По-трудно се прави бюджет по време на напредък. Бюджет 2018 е добър, а фискалната рамка за идната година е оптимална и най-бързо нарастват заплати там, където сме разпознали най-големите проблеми. Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов на брифинг в Министерски съвет.

Днес държавното управление одобри плановете за държавен бюджет за 2018 година, тригодишната бюджетна стратегия, както и плановете на Националната здравноосигурителна каса и Държавното публично обезпечаване.

Според Владислав Горанов, ще има 4% близо напредък на стопанската система за следващата година, 1% недостиг и нов държавен заем, който ще бъде изтеглен в размер на 1 милиарда лв.. В бранш "Образование " ще се дадат повече средства - близо 330 млн. лв., които главно ще отидат за по-големи хонорари. Също по този начин се дават и повече средства за заплати в армията и за служителите на реда.

"Чуват се доста гласове, че темпът на консолидация не е съгласуван с икономическия цикъл т.е. че при 3,9-4% растеж на стопанската система да се възнамерява бюджет с недостиг не е най-разумното нещо. Има причини и в тази посока. В този смисъл над 730 млн. лева повече разноски за личен състав е стъпка, която по моите разбирания е забележителна. Дали може още, сигурно хората, изключително заетите в бюджетната сфера, имат предпочитание постоянно да получават повече “, съобщи Горанов.

Той акцентира, че ще пристигна време евентуално през годините, когато ще порастват заплатите с по-голям ритъм и в останалите браншове, само че преди да изхарчим тези пари, би трябвало да ги произведем.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР