По традиция на Сирни заговезни се приготвят най-разнообразни ястия, сред

...
По традиция на Сирни заговезни се приготвят най-разнообразни ястия, сред
Коментари Харесай

Идейна рецепта: Баница за Сирни заговезни от русенския край

По традиция на Сирни заговезни се подготвят най-разнообразни ястия, измежду които е и баницата. В русенския край тази баница се назовава Макарина. Получава се доста вкусна.

Днес ще ви разкрием рецептата за обичайна за този край баница.

Как да приготвим Макарина за Сирни заговезни? 

Нужни са ви следните артикули: яйца - 8 бр. брашно - 1 кг още за разточване сол свинска мехлем - 250 г сирене - 300 година

Начин на подготвяне: На Сирни заговезни трапезата се състои от сирене и яйца най-много. Това е последният ден преди Великия пост, който е и най-големият през годината.

Изпълнението на баницата, приготвяна в русенския край, е малко по-трудоемко, само че пък резултатът е непостижим. Получава се в действителност вкусна. Преди да преминете към значителната част от рецептата би трябвало да пресеете кг брашно дружно с лъжичка сол. В средата на брашното се оформя кладенче, в което се чупят 6 яйца. Трябва да се замеси относително твърдо тесто. Тестото се разделя на толкоз топки, колкото са яйцата. Едната би трябвало да е по-голяма от останалите, с цел да покрие дъното на тавата, откакто се разточи, написа " Актуално ". 

Оформените към този момент топки се оставят за половин час, покрити с забрадка. Целта е да дадем време на тестото да си почине. Дъното на тавата се маже със свинска мехлем. Голямата топка се разточва и се слага в тавата.

Кората на краищата би трябвало да излизат от тавата, т.е. когато я точите, постарайте се диаметърът ѝ да бъде по-голям. Малките топки се разточват на фино и се оставят леко насъбрани върху вестник. След това се режат на части към 10 см и се редят върху вестник.

Сложете тенджера с вода на котлона. Когато заври, прибавете сол и олио и започнете да потапяте всяко от частите. Накуп поставяйте по 3 части и изчаквайте, до момента в който изплуват. По този метод се действа с всички изрязани части. Започнете с реденето на частите върху разточената към този момент кора в тавата. Поръсвайте с олио и сирене.

Най-накрая завийте баницата с краищата на листа от първата кора. Тази вкусотия се пече на 180 градуса единствено на низък реотан. Когато хване златист тен, покривате с похлупак, обръщате макарината и я слагате отново в тавата, с цел да се изпече и от другата страна. Направата на тази баница е по-трудоемко, само че пък резултатът е обезпечен. Такава вкусотия не сте опитвали.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР