По традиция на 8 ноември българската национална полиция чества своя

...
По традиция на 8 ноември българската национална полиция чества своя
Коментари Харесай

Родната полиция празнува днес

По традиция на 8 ноември българската национална полиция празнува своя патронен празник - Деня на свети Архангел Михаил, знак на властта, реда и законността.

Честването на 8 ноември като професионален празник на служителите на реда се случва за пръв път през 1924 година по самодейност на Софийския градоначалник - о.з. подполковник Георги Кисьов. За установяване на светеца - патрон на полицията, е потърсена консултация от Светия синод.

Писменото мнение на митрополит Стефан обяснява: „ Всички ангели, които са отредени да се борят за мира и правдата, за реда и справедливостта, се намират под началството на великия Архистратег Михаил.

Този празник, който въплъщава и на небето ред, власт и дисциплинираност и царуване на истината, правдата и любовта, доста подхожда за патронен празник на полицията, която има за цел да се грижи за реда, спокойствието, сигурността и съблюдаване на законите в страната, посредством които се подсигуряват животът, парцелът и свободата на жителите “.

В българските вярвания свети Рангел (преиначено от Архангел Михаил) е показан като хубав млад момък, който изважда душата с нож или сабя от тялото на човек.

Традиционно на трапезата ни за Архангеловден участват ястия с овнешко, шилешко, пилешко - гювечи, ябълки и други сезонни плодове, жито, боб, овнешка пастърма, алено винце и несъмнено, обредната пита. /Марица.бг
тагове полиция архангелов ден
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР