По традиция фестивалът Киномания ще почете годишнини от рождението на

...
По традиция фестивалът Киномания ще почете годишнини от рождението на
Коментари Харесай

Киномания отдава почит на легендите в киното

По традиция фестивалът " Киномания " ще уважи годишнини от рождението на именити имена в киното, като покаже техни филми. Тази година в тематичната графа " Класически удоволствия " са включени 8 емблематични заглавия.

В програмата е " Брак по италиански” на режисьора Виторио де Сика, роден преди 120 години. Филмът е с присъединяване на София Лорен и Марчело Мастрояни и има " Златен глобус " за чуждустранен филм. Богаташът Доменико заживява с проститутката Филумена, която го оплита в неистини, с цел да се ожени за нея.

Класиките включват сантименталната комедия " Любов моя, помогни ми " с присъединяване на Моника Вити и Алберто Сорди, който е и режисьор на продукцията. Вити, която при започване на ноември навърши 90, играе брачна половинка на мъж, който я ревнува поради увлечението ѝ по хубав комшия.

" Обичахме се толкоз доста " е на популярния режисьор Еторе Скола, роден преди 90 години. Въздействащ филм за разпада на дългогодишно другарство, уловил духа и атмосферата на живота в Италия през 70-те години. Силни актьорски превъплъщения демонстрират Нино Манфреди, Виторио Гасман, Стефания Сандрели - в функциите на тримата другари, които животът разделя.

100 години от рождението на Джулиета Мазина уважава " Киномания " с комедията " Фортунела” с режисьор Едуардо де Филипо. Във кино лентата взе участие и Алберто Сорди, а историята се завърта към оскъдно момиче, уверено, че е щерка на принц.

Златната класика " Уестсайдска история " е спечелила 10 награди " Оскар ", в това число за най-хубав филм. Вдъхновен от " Ромео и Жулиета ", мюзикълът чества 60 години от премиерата си и продължава да очарова с незабравимата адапация по великия мюзикъл на Ленърд Бърнстийн, хореография на Джеръм Робинс и феноменалната музика, родена от съчетанието на симфония и съвременен джаз.

В рамките на " Киномания " и като част от Фестивала на френския филм феновете ще се насладят на " Диаболичните " - класическо френско криминале с присъединяване на Симон Синьоре, родена преди 100 години; " Пътят на едно капризно дете " в памет на брилянтния Жан-Пол Белмондо, и драмата " Сияние на жена " на режисьора Коста Гаврас по едноименния разказ на Ромен Гари, в която Ив Монтан (роден преди 100 години), си партнира с Роми Шнайдер и Роберто Бенини.

Проектът " Киномания " е осъществен с поддръжката на Министерството на културата и е част от Календара на културните събития за 2021 година на Столичната община. Филмовото събитие продължава до 5 декември и още веднъж демонстрира най-хубавото от седмото изкуство за последните две години. Фестивалът протича при съблюдаване на всички противоепидемични ограничения.

" Фортунела "

" Уестсайдска история "

" Диаболичните "

" Любов моя, помогни ми "

Снимки " Киномания " /НДК
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР