По старият Български Държавен Стандарт и Единен сборник рецепти за

...
По старият Български Държавен Стандарт и Единен сборник рецепти за
Коментари Харесай

Не е за вярване какви гадости съдържат готовите кюфтета и кебапчета

По остарелият Български Държавен Стандарт и Единен алманах предписания за заведенията за публично хранене бе признато, че наличието на каймите, излизащи на пазара, би трябвало да има най-малко 70% месо. Фирмите, произвеждащи хранителни артикули през днешния ден обаче, не са задължени да работят по рецептите, дадени там, написа готвач.бг. Всяка компания създава лична софтуерна документи, която наложително се утвърждава от РИОКОЗ. Като главно условие е посочено продуктът да е безопасен. Освен това производителят е длъжен да заявява всички съставки, които е вложил в него.

Една от многото публични секрети е, че институциите схващат под думата месо всевъзможни вътрешности, кости, кожа, субпродукти като дробове, мозъци и така нататък Това значи, че всеки един от тези артикули може да отриете в порцията си за вечеря.

У нас постоянно се чува за съществуването на редица странни и нетипични съставки, които се влагат в готовата кайма за кюфтетата и кебапчета. Докато когато купуваме кайма в магазина, можем да помолим да я смелят пред нас, с цел да сме сигурни какво взимаме, то с готовите артикули не е по този начин. Специално за готовите кюфтета и кебапчета се счита, че съдържат извънредно доста соя.

На продуктите, които съдържат соя, нейното наличие е маркирано. Тя е до 3 % от общия състав. При готовите артикули обаче това постоянно не е обозначено и даже се прикрива. Потребителите заплащат за чист скотски артикул, а получава напълно друго.

Едно от обясненията на промишлеността е, че преди е имало компании, които са употребявали соя при производството на подготвени кюфтета и кебапчета. Комерсиализацията в последните години обаче води до високите цени на соята и покачвания надзор. Това, от своя страна, води до изключването ѝ от производството на каймите. Но соята е най-хубавото, което може да откриете в кюфтето си.

Сред останалите неща, за които се твърди че се прибавят в готовите смеси, са първата вода от варения фасул, тоалетна хартия, както и особено свинските субпродукти - уши, бузи и така нататък Предполага се, че точно съществуването на сходни подправки кара продуктите да наподобяват отлично, когато са преди малко свалени от скарата, и извънредно, откакто изстинат.

Един от белезите, че продуктът е първокласен, е бледият цвят на каймата. Това значи, че не е добавян оцветител и месото е чисто.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР