По-слаба реколта от зърно отчитат производителите тази година. Ще доведе

...
По-слаба реколта от зърно отчитат производителите тази година. Ще доведе
Коментари Харесай

Експерт разкри ще поскъпне ли насъщният заради ниските добиви на зърно

По-слаба годишна продукция от зърно регистрират производителите тази година. Ще докара ли това до скок на цената на по този начин значимия за всяка българска софра артикул?

Отчетът за доходността на реколтата не е изключително добър, само че можеше да е и по-лош. Чашата е на половина цялостна, макар голямата суша. Успяхме да приберем една относително добра годишна продукция. 30% по-ниски са добивите по отношение на миналата година, само че имаме задоволително зърно за продажба.

Нямаме аргументи за терзания, сподели пред Bulgaria ON AIR ръководителят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева.

Според нея има значим фактор, касаещ цената на хляба - висока безработица, ниска себестойност, ниско ползване. При консумация на новата годишна продукция никой не можел да предвижда какви ще са цените, стана ясно от думите ѝ.

"Традиционно преходните ресурси се изчерпват към 15 октомври. Борсови са цените на зърнените култури. Не си представяйте, че нещо ще се случи внезапно с гърмеж. На пазара съществуват над 200 типа самун, които са на разнообразни цени ", добави Кукушева.

Според нея цената на газа се връща към равнищата, които сме очаквали. Към това прибавяме и цените на ТОЛ таксите, т.е. себестойността е трайно нагоре.

"Според мен е допустимо да няма сензитивно повишаване на цената, за продaжната цена би трябвало да питате търговците. Правителството сега готви Бюджет 2021 и дано помислят дали е належащо насъщният да е наличен и за пенсионерите ", акцентира още Кукушева.

"България остава сериозен експортьор и продаваме на най-чувствителните пазари, каквито са арабските нации. Те несъмнено схващат от здравословни ограничения в храненето ", изясни още ръководителят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

Кукушева акцентира, че за храните за децата и градините контролът бил занижен и неефикасен.

"Пазейки здравето на децата, бихме могли да подсигуряваме, че на следващия ден ще търсят българското ", означи тя.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР