По-скъпо ли се предлагат у нас бързите антигенни тестове, отколкото

...
По-скъпо ли се предлагат у нас бързите антигенни тестове, отколкото
Коментари Харесай

Проверка на bTV: По-скъпи ли са бързите антигенни тестове в България, отколкото от ЕС?


По-скъпо ли се оферират у нас бързите антигенни проби, в сравнение с в другите европейски страни? Кореспондентите на bTV Новините в Европа направиха инспекция.

Цената на бързия антигенен тест в столична аптека е 10 лева За съпоставения с други аптеки в София и страната цената доближава до 15лв., а онлайн и до 20лв.

„ За страдание, виждам огромно търсене (на тестове). Хората са много обезпокоени, даже мога да кажа, че са и панирани в някои обстановки. На ден мога да ви кажа, че под 20-30 теста антигенни не падаме “, разяснява магистър-фармацефтът Мая Попова.

„ В България не съм правила изследване по какъв начин вървят цените, само че тъй като с една определна марка проби работя, които както споделят моите клиенти са " неприятни проби ", тъй като демонстрират резултата в действителност, пък и в лечебните заведения антигенните проби са също 10 лева и по тази причина мисля, че тази цена е оптимална за качество и покупателната дарба на хората “, споделя Попова.

По думите и от началото на пандемията „ цената на антигенните проби, както и на маските падат надолу. Първото, което направи страната, махна ДДС-то на тестванията, на маските не е махнато и първоначално ние продавахме по 25лв, което беше една сериозна цена “.

„ Тази цена, тъй като са здравно произведение - не се следи цената, не се записва, и може би самият пазар контролира цените на тестванията. Ако трябваше да ги контролираме, ние нямаше да имаме право да продаваме проби в България, тъй като нашата процедура за регистрация на медикаменти е по този начин - лишава от 7-8 месеца, до една година, а настрана и много хубави цени има тази регистрация, само че това към този момент е въпрос на различен диалог “, споделя фармацевтът.

А на въпроса дали цената може да намалее още, Попова дава отговор: „ Ако и цената за вноса падне, може и да падне цената “.

„ Това е мое съмнение, само че мисля, че тест под 5-6 лв. към този момент не е гаранция за качеството, което търсят хората. Ние по принцип можем да сложим каквато си пожелаем надценка, само че повече от 2-3 лева на тест не слагаме аптеките, просто това е, което вършим “, отбелязва фармцевтът.

bTV се свърза по телефона с представители на вносители на проби в България. В телефонен диалог те обясниха, че значително, в случай че има такава огромна разлика на цената на тестванията тук в България в съпоставяне в чужбина, то това се дължи, на това, че европейски страни като Германия, Англия и Франция имат доста по-голям пазар и договарят с производителите доста по-различни цени, поради по-голямото количество, което поръчват.

А кореспондентитe на bTV oт Англия, Франция и Германия обобщиха европейските цени на антигенните проби.

Англия

След отпадането на ограничаващите ограничения от тази седмица Англия от ден на ден ще зависи от бързото тестване, с цел да се опита да се оправи с конторла над COVID-19 и „ Омикрон “.

Последната година тестванията са налични гратис за поръчка онлайн и доставка до пощенската кутия или за взимане от локалните аптеки.

Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство съобщи, че единствено в първата седмица на януари са поръчани над 8 милиона теста.

В момента близо 100 000 основни чиновници от опазването на здравето и услугите би трябвало да се изследват всекидневно и това е наложително.

Изтекъл в медиите документ преди ден разкри желанието на държавното управление от юни месец тестванията да станат платени и кутия, съдържаща седем теста се чака да коства към 30 паунда или приблизително по към 10 лв. на тест.

Франция

Когато става въпрос за Коронавирус тестванията би трябвало да се направи едно доста значимо конкретизиране съответно за Франция. В страната всички PCR и антигенни проби в продължение на 2 години бяха безвъзмездни. И в този момент не престават да бъдат безвъзмездни за имунизираните лица и за лицата, които са преболедували.

Т.е. единствено неимунизираните заплащат сега PCR или антигенни проби, осъществяване от медицински лица. И защото те са безвъзмездни, само че за жителите, а въпреки всичко някой би трябвало да ги заплати тези проби. Досега това беше страната.

Сега към този момент французите са окуражавани от ден на ден да си вършат домашните проби. А в аптеките домашните проби костват сред 5 и 6 евро. Горе-долу толкоз костват и в питателните магазини. Моята инспекция сподели обаче, че в три огромни вериги хранителни магазини могат да бъдат открити проби за 1,24 евро.

Германия

В Германия имаше интервал, в който всеки плащаше за бързия си тест. Мерките обаче по-късно се стегнаха и в този момент разноските са бързите проби още веднъж поема страната.

Цената в аптеките варира съгласно производителя, като разликата в цените може да доближи към 3 евро.

Справката демонстрира, че в аптеката един бърз тест коства 4 евро и 95 цента. Такъв може да купим и от дрогерии, в една от известните аптеки коства 2 евро и 49 цента.

Освен в тест центрове безплатното тестване с антигенни проби се случва и в аптеки, и при лекари.

В Германия желаните проби са не тези, които купуваме сами, а тези в тест центровете, да вземем за пример. И освен тъй като са безвъзмездни, а и тъй като се получава и уверение за отрицателен резултат, което отваря вратите към ресторант или на трамвая, според от имунизационния статус.

За да стигнат до България, обаче бързите антигенни проби на последна цена от 10 и 15лв, остава въпросът на каква цена ги продава производителя към вносителя.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР