По седем теми протичат обсъжданията, като първата е едно по-засилено

...
По седем теми протичат обсъжданията, като първата е едно по-засилено
Коментари Харесай

Светлана Боянова: Има нов модел на прилагане на общата селскостопанска политика

" По седем тематики протичат разискванията, като първата е едно по-засилено условие - така наречен зелени условия, свързани с  запазване на околната среда от страна на всеки аграрни собственик, и в случай че не ги съблюдава, той не може да си получи дотацията на декар, което е нещо ново "   - разяснява в " Преди всички " Светлана Боянова от Института за агростратегии и нововъведения за това, че Европа е на финалната права в договарянията за новата Обща селскостопанска политика пред идващия 7-годишен интервал.
Днес следва съвещание на специфичния Комитет по селското стопанство към Съвета на министрите по земеделие , на което делегациите ще обменят първичните си мнения по рекомендациите на Еврокомисията да страните членки за подготовката на стратегическите проекти във връзка със " Зелената договорка " и в частност тактиката " От фермата до трапезата ".

 списък На 22 и 23 март ще се организира Заседание на Съвета на министрите по земеделие , на което ще се организира политическия спор по въпросите, за които към момента няма реализиран компромис.

" Има и така наречен екосхеми, които са нови,  които надграждат тези наложителни условия, по принцип са пожелателни за земеделските стопани, само че в случай че ги направиш, ще получиш спомагателни заплащания за това ", пояси още Боянова.

" Има към този момент нов модел на използване на Общата селскостопанска политика , т.е. не към този момент да отговаряме просто на някакви условия, само че най-после като я получиш, да има количествени и качествени резултати.

Много е значимо за нашите аграрни стопани какво ще бъде определението за " деен фермер ", като това разбиране се вкарва, с цел да се насочват средства към хора, които фактически се занимават със земеделие .

И тук Европейският парламент е доста неотстъпчив и желае наложително да се ползва това определение и желае отрицателен лист, лист на действия, които няма да се смятат за дейни фермери , само че пък Съветът споделя: " Ние желаеме страните членки да си дефинират какво значи " деен фермер ". Ние още нямаме решение по това определение ", разясни още Светлана Боянова.

Тя заяви, че се предлага да има и ново определение - " Нов фермер " , който да бъде подсилен по линия на директните заплащания, като това не е еквивалент на досегашното разбиране " Млад фермер ".

" Екологичен потенциал предлага да има и специфична спомагателна скица по директните заплащания , която да бъде за усилване на конкурентоспособностт а. Като това да бъде непосредствено годишно заплащане - още няма решение по тематиката.

И доста противоречивият въпрос се разисква към момента - това е понижаване и таван на заплащанията.


Екологичен потенциал поддържат изцяло Европейска комисия - с деградация според от дотациите да получаваш понижени заплащания и над 100 хиляди евро да ти е напълно таван, Съветът  до момента поддържа доста упорито позицията това нещо да бъде непринудено , страните членки сами да преценят, да не е наложителен таванът. Също доста основна разлика е, че Европейска комисия и Екологичен потенциал оферират всички схеми да влизат в изчисляването на това понижаване и таван на заплащанията, а Съветът на  министрите по земеделие предлага това да се ограничи единствено до главното заплащане   - заплащането на повърхност ", сподели още Боянова.

Още по тематиката в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР