По разследването в България срещу тримата българи,задържани във Великобританияпо подозрения

...
По разследването в България срещу тримата българи,задържани във Великобританияпо подозрения
Коментари Харесай

Един от задържаните за шпионаж българи - разследван, че е поръчвал да бъде следен Христо Грозев

По следствието в България против тримата българи,задържани във Великобританияпо съмнения в шпионаж в интерес на Русия, е причислен сигнал от проверяващия публицист Христо Грозев, подаден при започване на януари, съобщи, като се базира на информация от свои източници. Това се е случило, откакто са събрани данни, че Орлин Русев, който е измежду упрекнатите, е поръчвал на българи да наблюдават придвижванията и дейностите на Грозев, когато е бил в България.

Пред медията посланикът ни в Обединеното кралство Марин Райков сподели, че българското посолство в Лондон не е било осведомено за задържането на тримата българи. Той е изпратил питане до английските управляващи в кой затвор са те, само че не разполага с информация дали те към този момент са освободени, както настояват някои медии в Кралството.

Двама от тях - Бисер Джамбазов и Катрин Иванова - са били в секционни изборни комисии, разкрити в Британската столица за парламентарните избори у нас през 2021 година.

От Софийската градска прокуратура оповестиха, че още през месец март са почнали следствие по глава Първа от Наказателен кодекс за шпионаж. То се организира взаимно с ДАНС и заради това, че информацията в него е класифицирана не може да се даде повече информация.

Припомняме, че във вторник стана ясно, че трима българи, обвинени в шпионаж за Русия, са задържани в Обединеното кралство и са упрекнати в границите на огромно следствие на националната сигурност. Обвиняемите са арестувани през февруари и от този момент са в ареста. Твърди се, че те са работили за съветските служби за сигурност.

Българите са упрекнати в владеене на документи за идентичност с " неточни планове ", като се твърди, че са ги имали, знаейки, че са подправени. Документите включват паспорти, персонални карти и други документи за Обединеното кралство, България, Франция, Италия, Испания, Хърватия, Словения, Гърция и Чешката република.

Тримата обвинени са задържани по силата на Закона за служебната загадка от детективи за битка с тероризма от столичната полиция, която дава отговор за шпионажа на национално равнище.

Христо Грозев беше разгласен от Русия за търсене в края на предходната година по обвиняване, че е задграничен сътрудник, напомня " Дневник ". Той е един от създателите на документалния филм за отравянето на съветския опозиционен водач Алексей Навални, получил награди " Оскар " и БАФТА. Руските управляващи настояват, че Грозев " е популяризирал, в това число благодарение на модерни осведомителни технологии, недостоверна информация за решенията, взети от държавните органи и техните политики, взел участие е в основаването на материали за безграничен брой задгранични сътрудници, както и за задгранична неправителствена организация, чиято активност е приети за нежелана на територията на Руската федерация ".

Грозев е част от групата за журналистически следствия " Белингкат ", която е създател на голям брой материали, свързани с потреблението на отровата " Новичок " против съперници на режима в Москва. Той е създател на следствието за отравянето на някогашния съветски сътрудник от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) Сергей Скрипал в Лондон и е работил по разкриването на групата на съветското разузнаване, обвързвана с такива закононарушения, членове, на която неведнъж са посещавали България.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР