По разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина

...
По разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина
Коментари Харесай

МВнР привика македонския посланик заради Евровизия

По предписание на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева краткотрайно ръководещият посолството на Република Северна Македония Владимир Кръстевски в София бе извикан през днешния ден на среща в Министерство на външните работи с изпълнителния шеф на директор на дирекция „ Югоизточна Европа “ Ива Крулева. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Повод за диалога са зачестилите прояви на език на омразата и дискриминация в Република Северна Македония от страна на публични представители по отношение на жители на страната, деклариращи българско съзнание или даже благосклонност към България и нейния народ.

" Българската страна изрази и дълбокото си неразбиране и отчаяние от огромната отрицателна акция в Република Северна Македония против представителя на Скопие в музикалния конкурс „ Евровизия 2021 “, оповестяват от ведомството.

Освен в границите на извършената през днешния ден среща, българската страна е уведомила за упоменатите случаи представителства на интернационалните и районни организации, посолства на държави-членки на Европейския съюз и други сътрудници.

България ще продължи да поставя всички нужни старания в сходство с правилата на интернационалното право, с цел да пази правата на българските жители и жителите, деклариращи българска еднаквост, на всички места по света, акцентират от Министерство на външните работи.

Изображение, напомнящо българския байрак, в един от фрагментите на формалния клип на Васил Гарванлиев за " Евровизия " провокира гръмък скандал в Северна Македония. Впоследствие фрагментите с флага бяха отстранени.

Изпълнителят бе упрекнат, че употребява българския байрак преднамерено, откакто съгласно критиците му, преди бил казвал, че баба му е родена в България и заради тази причина той също има български паспорт и че България и Северна Македония са една и съща страна, само че разграничена от граница.

Заради тази част в клипа му в Северна Македония към този момент има петиция за отстраняването му от състезанието. 

В изказване той съобщи, че с видеото си не е желал да покаже нищо друго, с изключение на музика и изкуство. Нито един от участниците в реализацията на видеото, нито представители на държавни институции съзнателно са се намесвали в художественото оформление на Националната изложба " Даут Пашин Аман ", където то е снимано. Самата изложба твърди, че въпросното изображение е изложено там от доста години. 

" Моята баба, майката на баща ми, е родена в село Игралище до Петрич, което ми даде опция да получа български паспорт, който владея към този момент от 20 години. По закон двойното поданство в Македония е разрешено ", разгласи артистът във видеообръщение.

 

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР