По разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина

...
По разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина
Коментари Харесай

След настояване на Захариева, Сърбия отрече, че ще строи ограда по границата

По предписание на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева дипломатическата ни работа изиска пояснение от управляващите на Република Сърбия по отношение на изявленията в сръбски медии, че държавното управление ще строи ограда по границата с България поради ковид, оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.

Посланикът за специфични поръчения Иван Петков беседва със сръбския дипломат в София Желко Йович, който съобщи, че държавното управление му не е вземало решение за издигане на ограда по границата с България, нито се правят действия по подготовката за такова оборудване. Посланикът на България в Сърбия Радко Влайков организира диалог с Милош Попович, шеф на кабинета на сръбския министър-председател госпожа Ана Бърнабич. Той удостовери, че сходно решение за България няма и ще бъдем известени авансово, в случай че в бъдеще се разисква такова.

В диалозите на нашите дипломати бе очебийно, че границата на България със Сърбия се охранява извънредно прецизно от страна на Граничната полиция на България като външна граница на Европейски Съюз. За първата половина на годината на излаз на " зелена " граница със Сърбия от българските управляващи са арестувани 211 противозаконни мигранти. По време на изключителното състояние в Сърбия бе призната Наредба за ограниченията по време на изключителното състояние, в която са изброени ограниченията, предприемани от управляващите за битка с разпространяването на ковид.

В член 3 `б` бе планувано, че за попречване разпространяването на болестта, както и на всеобщото нелегално прекосяване на държавната граница се позволява краткотрайното изземване правото на прилагане на поземлени парцели, благосъстоятелност на физически и юридически лица, по продължение на граничната линия с Република Северна Македония и Република България.

Решението за краткотрайно изземване правото на прилагане се взема от Министерството на финансите по предложение на Републиканската дирекция за собствеността на Република Сърбия. Наредбата е прекратила своето деяние на 6 май 2020 година, с отменянето със закон на Народната скупщина на Сърбия на изключителното състояние в страната. От наличните данни в Републиканската дирекция за собствеността на Сърбия се вижда, че сходна мярка не е била прилагана по отношение на поземлени парцели по границата с България, а само по границата с Република Северна Македония, прецизираха от Външно министерство.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР