По разпореждане на министъра на образованието и науката проф. Галин

...
По разпореждане на министъра на образованието и науката проф. Галин
Коментари Харесай

Решават проблема с кариерното развитие на учителите чрез законови промени

По предписание на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков са готови промени в Наредба №15 от 2019 година за статута и професионалното развиване на учителите, шефовете и другите педагогичен експерти. Те са оповестени за публично разискване и с тях ще се реши един от най-големите проблеми за заетите в бранша, който блокира кариерното развиване на над 70 000 педагогичен експерти.

В момента, с цел да израсте в кариерата преподавател или педагог, би трябвало да дава отговор на няколко условия като стаж, професионална квалификационна степен и други, само че и да е минал атестиране в съответната просветителна институция. Същото условие има и за кариерното развиване на шефовете, заместник-директорите, психолозите и други педагогичен експерти.

Същевременно атестиране могат да организират единствено учебни заведения и детски градини, които са минали ревизиране от Националния инспекторат по обучение. Кадровият състав на Инспектората обаче не разрешава инспекция на всички просветителни институции за къс интервал от време. За образец – за към 3 години са атестирани едвам към 15% от педагогическите експерти.

Всички останали учители и шефове са в неравнопоставено състояние като единствената причина за липса на кариерно развиване за тях е формалното условие в настоящата нормативна уредба във връзка с атестирането.

По тази причина МОН инициира нормативна смяна, която ще отстрани зависимостта сред атестирането и инспекциите на Националния инспекторат по обучение. Предвидените промени ще разрешат и кариерното развиване на педагогическите експерти още от тази образователна година.

Промените ще решат казуса с невъзможността за увеличение на заплащането на педагогическите експерти в редица просветителни институции, заради непроведена препоръка през последните години. Това е и мярка за задържане на експертите в системата, която е изключително значима за младите учители, които сега на процедура не могат да порастват в кариерата.

От през днешния ден планът на промените в наредбата е оповестен за публично разискване на уеб страницата на МОН и на Портала за публични съвещания, което ще продължи 30 дни, до 19 февруари 2024 година в това число. След това ще се пристъпи към завършване на промените в подзаконовия нормативен акт.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР