По разпореждане на административния ръководител на Районната прокуратура от днес,

...
По разпореждане на административния ръководител на Районната прокуратура от днес,
Коментари Харесай

Екип наблюдаващи прокурори поема разследването за нарязаното с макетно ножче момиче

По предписание на административния началник на Районната прокуратура от през днешния ден, 29 юли 2023 година, е основан екип от наблюдаващи прокурори, които да работят по досъдебното произвеждане.

Констатирано е, че се касае за случай, който разкрива фактическа и правна трудност и висока степен на социална заплаха на действието. С оглед на това е основан екип от наблюдаващи прокурори от Районна прокуратура - Стара Загора, които да подхващат дейности по ускорение на следствието.

Дадени са инструкции за разпит на спомагателни очевидци и за правене на сложна съдебномедицинска експертиза с присъединяване на три движимости лица - лекари от разнообразни области на медицината, които ще освидетелстват в допълнение потърпевшата и ще изготвят заключението си в най-кратък период.

След правене на в допълнение назначената съдебномедицинска експертиза екипът от наблюдаващи прокурор ще реши съответната мярка за неотклонение по отношение на причинителя с оглед публичната заплаха на действието, прибавят от прокуратурата.

Оттам напомнят, че обвиняемият Георги Г. е бил арестуван за период до 72 часа с разпореждане на наблюдаващия прокурор от 28 юни 2023 година Районна прокуратура - Стара Загора е внесла искане в Районен съд - Стара Загора за установяване на мярка за неотклонение " задържане под стража " по отношение на него, което искане е било почетено от първоинстанционния съд. След обжалване на решението на първоинстанционния съд мярката за неотклонение " задържане под стража " е била анулирана от по-горната правосъдна инстанция, което е дефинитивно.

При съществуване на постъпили сигнали и за други действия, касаещи незаконни прояви на Георги Г., по тях ще стартира неотложно следствие.

Междувременно жителите на Стара Загора провеждат спокойно шествие в поддръжка на обезобразеното 18-годишно момиче. 

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров също прикани в профила си в обществената мрежа гражданите на града да изразят позицията си против насилието в понеделник.

" Пълна поддръжка за потърпевшото момиче ", написа градоначалникът.

" Крайно време е като общество да се противопоставим на насилието и експанзията, които ни заобикалят. Липса на образование, просвета, морал, изопачен шовинизъм! Стига толкоз! Като жители би трябвало да покажем, че сред нас няма място за сходни прояви! Призовавам всички старозагорци в понеделник, в 18:00 ч. да изразим своята позиция ", добави Тодоров.



Протест пред Народното събрание в понеделник от 18 часа ще има и в София, заяви Хаго Бабикян в обществената мрежа.



Министърът на правораздаването Атанас Славов също прикани проверяващите за цялостно и обективно следствие на случая с измъчваното момиче от Стара Загора.

" За следващ път ставаме очевидци на поразителен случай на свирепост към жена, която е безчовечен измъчвана от своя другар. Има редица фактори, които следва да бъдат регистрирани при разглеждането на проблема - уязвимостта и младостта на жертвата, публичната заплаха на причинителя, характерът и жестокостта на осъщественото закононарушение ", написа министър Славов във Фейсбук.

Той прикани самостоятелните проверяващи органи да проведат цялостно, обективно и задълбочено следствие на събитията, като се употребява целият инструментариум на закона, с цел да защитят почтената жертва и публичния интерес.

Министърът отбелязва още, че представителите на някои политически сили не поддържаха цялостния законодателен пакет от ограничения за предварителна защита, очакван в Закона за отбрана от домашното принуждение, употребявайки " популистки лозунги и насаждайки страхове ", прибавя Българска телеграфна агенция.

" Насилието, учредено на пола, не би трябвало да среща институционалната неангажираност и политическа корист с казуса ", добавя правосъдният министър.

Ден по-рано стана ясно, че на 26 юни 18-годишното момиче е било нарязано по цялото тяло с макетно ножче, носът му е бил строшен, а главата му е била обръсната с машинка. Лекарите са създали 400 шева. Нападателят - 26-годишенят другар на младата жена Георги Г., е бил арестуван за 72 часа, след което е пуснат, тъй като Окръжният съд е решил, че закононарушението против 18-годишното момиче е лека телесна щета, а не както в началото е било избрана - като междинна телесна щета.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР