По-рано днес Сирия и Турция се споразумяха да изготвят пътна

...
По-рано днес Сирия и Турция се споразумяха да изготвят пътна
Коментари Харесай

Турция и Сирия се споразумяха да подобрят отношеннията си след дискусии в Москва

По-рано през днешния ден Сирия и Турция се споразумяха да изготвят „ пътна карта “ за възстановяване на обтегнатите си връзки след полемики, извършени в Москва дружно с Русия и Иран.

Споразумението е налице единствено седмица, откакто Сирия и арабските водачи , които се срещнаха в Йордания , се договориха да изготвят свои лични правила за разрешаване на продължителната революция в Сирия и за подсилване на връзките им. В резултат на това Сирия се завръща в арабската „ орбита “ и постепенно възвръща контактите си със своите съседи .

В неделя Арабската лига също одобри още веднъж Сирия за член след 12-годишно спиране при започване на спора. Саудитска Арабия насочи публична покана по-рано през днешния ден към президента Башар Асад да участва на идната среща на върха в Джеда. По време на 12-годишния спор Турция поддържаше въоръжените опозиционни групи в северозападната част на страната, които се опитваха да смъкват Асад от власт.

Сирийското държавно управление постоянно се е изказвало сериозно по отношение на властта на Анкара над елементи от северозападния анклав, завзети преди този момент от съперниците на Асад. От 2016 година насам Турция завладя територията посредством няколко военни интервенции против подкрепяните от Съединени американски щати кюрдски сили.

От друга страна, Русия извърши военна интервенция в Сирия през септември 2015 година и дружно с Иран изигра основна роля за задържането на Асад на власт и за възвръщането на огромна част от страната. Москва продължава да поддържа военно наличие в близкоизточната страна, даже когато по-голямата част от силите ѝ са заети да се бият в Украйна. Москва от години насам се пробва да помогне на сирийския президент Башар Асад да възвърне положителните си връзки с Турция и други страни, които бяха раздрани по време на войната, в която починаха близо 500 000 души, а половината от 23-милионното население на Сирия беше наложително разселено.

Днес външният министър на Русия одобри сърдечно сътрудниците си от Турция , Сирия и Иран за договаряния , които означиха контакта на най-високо равнище сред Анкара и Дамаск от началото на сирийската революция преди повече от десетилетие. Дискусиите за правене на проект за възстановяване на връзките сред Турция и Сирия ще се проведат в съгласуваност с продължаващата връзка сред министерствата на защитата на четирите страни. В формалното изказване се споделя също, че те приканват за повече интернационална помощ за Сирия , освен с цел да се помогне на популацията на страната, което се бори за оцеляване, само че и „ в полза на доброволното, безвредно и почтено “ завръщане на бежанците и следвоенното възобновяване.

Усилията за помиряване сред двете народи идват тъкмо в миг, когато турският президент Реджеп Тайип Ердоган е подложен на мощен напън в личната си страна да изпрати сирийските бежанци назад на фона на внезапен стопански спад и засилващи се антибежански настроения. Той се се надява да бъде избран отново в неделя, когато в Турция ще се проведат президентски и парламентарни избори.

Сирийската държавна медия цитира сирийския външен министър Файсал Мекдад , който по време на общата среща съобщи, че Сирия и Турция „ споделят общи цели и ползи “ . Той добави, че макар всички негативи през последните години, Дамаск преглежда полемиките като опция двете държавни управления да си сътрудничат с помощта и поддръжката на другарските страни Русия и Иран .

След смъртоносното земетресение през февруари, при което починаха десетки хиляди души в Сирия и Турция, нормализирането на районните връзки с Дамаск стартира да се форсира. През април Москва одобри министрите на защитата на Турция, Сирия и Иран за диалози, които по нейни думи бяха ориентирани към „ на практика стъпки за подсилване на сигурността в Сирийската арабска република и нормализиране на сирийско-турските връзки “.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР