Унгарският външен министър Петер Сиярто посети Беларус за разширяване на

...
Унгарският външен министър Петер Сиярто посети Беларус за разширяване на
Коментари Харесай

Унгария изневери на ЕС - обяви се за сътрудничество с Беларус и по-малко санкции

Унгарският външен министър Петер Сиярто посети Беларус за разширение на двустранните връзки макар европейските наказания, заяви Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция. „ Нашата позиция е ясна: по-малко наказания, повече съдействие “, сподели той.

Европейски Съюз наложи поредност от наказания против Беларус поради метода, по който управляващите потушиха всеобщите митинги след президентските избори през август 2020 година Изолацията на страната се ускори, откакто държавният ѝ глава Александър Лукашенко разреши на съветски войски да употребяват територията на страната му, с цел да нападат от нея Украйна на 24 февруари 2022 година

Отбелязвайки, че „ глобите не работят “, Сиярто уточни, че Унгария „ ускорява икономическото съдействие с Беларус в сфери, които не са наранени от рестриктивните мерки “.

Представители на двете страни подписаха съглашение за съдействие в региона на атомната енергетика, предвиждащо обучаване на фрагменти и запазване на нуклеарни боклуци. Според Сиярто то ще помогне на Унгария „ да употребява опита на Беларус, добит при построяването на реактори с сходна технология “.

Унгария си сътрудничи с Русия за монтирането на нов реактор в АЕЦ „ Пакш “, който е планувано да бъде въведен в употреба до края на това десетилетие. В Беларус също има атомна електроцентрала, издигната от Русия.

Беларуският външен министър Сергей Алейник изрази вяра, че когато Унгария поеме през юли ротационното председателство на Съвета на Европейски Съюз, тя ще насърчи " здравословните трендове " в Европа.

„ На хората им омръзнаха борбата, натискът и ескалацията “, сподели той.

Правителството на Полша ще възвърне 200-метровата буферна зона по границата си с Беларус, откакто полски боец бе ранен с хладно оръжие от мигрант, заяви министър председателят Доналд Туск, представен от полската новинарска организация ПАП и Българска телеграфна агенция.

Туск посети през вчерашния ден военна база край границата дружно с министрите на вътрешните работи и на защитата, с цел да показва поддръжка на граничарите и бойците, охраняващи границата.

„ Ще вземем решение за възобновяване на 200-метровата буферна зона по границата “, съобщи полският министър председател и обърна внимание, че гранични чиновници са предложили това решение на държавното управление.

„ Заедно с вътрешния министър, министъра на защитата и цялото държавно управление ще вземем това решение при започване на (следващата) седмица “, съобщи Туск.

Той добави, че полицейското наличие в граничните региони също ще бъде засилено.

„ Съгласихме се да използваме спомагателни полицейски сили, изключително тук-там, където има групови опити за секване на границата “, уточни Туск.

Министърът на защитата Владислав Кошиняк-Камиш сподели, че в региона ще бъдат изпратени спомагателни бойци.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР