В дните след празника Петдесетница, Видинският митрополит Даниил продължи да

...
В дните след празника Петдесетница, Видинският митрополит Даниил продължи да
Коментари Харесай

Кандидатът за патриарх Даниил Видински тиражира лъжи в полза на руската църква

В дните след празника Петдесетница, Видинският митрополит Даниил продължи да изненадва православните християни и българските жители с мнения за обстановката в Украйна,действията на Вселенския патриарх Вартоломей и решението на Синода на Вселенската патриаршия да даде Томос на Православната черква на Украйна - издържани в духа на московската агитация и присъдружната на Кремъл съветска черква.

В своя обява разобличава лъжливите изказвания на Даниил, изречени в ефира на БНР на 24 юни, както и при предишни негови изяви:

Митрополитът съпостави тестванията на Църквата по време на иконоборството и болшевишкия режим в Съюз на съветските социалистически републики с „ гоненията “ на православните християни в Украйна от държавната власт и директно упрекна патриарх Вартоломей в осъществяването на „ наканонически несъстоятелно деяние “, което съгласно него е довело до „ още по-голямо разделяне в Украйна “.

„ В толкоз тествания, които църквата е претърпяла, ние имаме образеца на светите отци – отбелязва Видинският митрополит Даниил. – Например, по време на иконоборството, толкоз императори, които са имали цялостната власт в империята, са заточвали патриарси и изобщо всеки, който им противоречал. В столицата Константинопол не е оставал православен духовник да служи. Икони от храмовете са били изгаряни, разсичани и унищожавани. Църкви, манастири са били обръщани в казарми. Хора, които са гледали всичко това евентуално са мислили, че идва свършекът на света. Иконоборството, по време на което имало страшни гонения, траяло повече от 100 години. Хората изтърпели гоненията. През първите години след болшевишката гражданска война гоненията против църквата в някогашния Съветски съюз също са ужасяващи, може би най-жестоките и всеобщи в цялата история на църквата – изтребване на свещеници, разрушение на стотици и хиляди храмове, опит за замяна на самата институция посредством обновленчески ерес. Днес в Украйна се случва нещо сходно. Сега този опит за замяна е посредством основаването на така наречен Православна черква в Украйна от Константинополския патриарх Вартоломей през 2019 година, в случай, че в Украйна съществува всеобщо приета канонична черква – Украинската православна черква, с предстоятел Киевския митрополит Онуфрий. Това неканонически несъстоятелно деяние от страна на патриарх Вартоломей докара до още по-голямо разделяне в Украйна. “ - твърди Даниил.

Според Видинския митрополит Даниил „ броят на православните християни в Украинската православна черква с предстоятел митрополит Онуфрий надвишава тези, които се числят към новосъздадената църковна конструкция “, както съобщи самият той в предаването по БНР.

Тъй като следим с внимание протичащото се в Украйна и имаме редица изявления по тези тематики, не можем да не разясняваме това изказване, изказано пред Българското национално радио.

През март 2023 г.Християнство.бгпубликува за броя на вярващите в УПЦ (Московска патриаршия) и ПЦУ (Вселенска патриаршия), което демонстрира, че броят на християните, минали към ПЦУ, която получи Томос за автокефалия от Константинополския патриарх Вартоломей,се е нараснал в пъти и през днешния ден тази черква е с повече вярващи.

Данните демонстрират, че автокефалнатаПравославна черква на Украйна има 10 пъти повече почитатели от Украинската православна черква (която е под шапката на Московската патриаршия - б.р.).

Подобни са данните една година преди да стартира войната в Украйна, в социологическото, извършено измежду 5000 участници: измежду 72%, определящи се като православни християни ванкета от август 2021 година, 39% от православните украинци са(ПЦУ), а единствено 16% от интервюираните са енориаши на Украинската православна черква на Московската патриаршия (УПЦ). В сходно, извършено и през месец юли, т.г., на което на въпроса към коя православна църкве се причисляват, украинците дават отговор по този начин:

- Православна черква на Украйна (митрополит Епифаний) – 54,1%;

- УПЦ на Московска патриаршия (митрополит Онуфрий) – 10,4%;

Подобна ев Украйна в още по-старо проучване. Повече от 80% от вярващите във Въоръжените сили на Украйна се считат за православни християни. Според резултатите от изследването към края на 2020 година 70% от бойците и офицерите се дефинират като членове на автокефалната Православната черква на Украйна (ПЦУ), а 10% показват принадлежността си към Украинската православна черква на Московската патриаршия (УПЦ-МП).

Подобни са резултатите и от извършено отКиевския интернационален институт по социология(Kiev International Institute of Sociology) през 2021 година, в което52%от украинците имат позитивно отношение към Православната черква на Украйна,24%от популацията има позитивно отношение към УПЦ-МП, а „ рейтингът “ на предстоятелите на трите водещи християнски общности в Украйна е както следва: предстоятелят на ПЦУ Епифаний –45%, митрополитът на УПЦ Онуфрий –20%, ръководителят на УКЦ (гръко-католици) архиепископ Святослав Шевчук –31%.

Твърдението, че „ броят на православните християни в Украинската православна черква с предстоятел митрополит Онуфрий надвишава тези, които се числят към новосъздадената църковна конструкция “ се оказва освен пресилено, само че и погрешно.

Митрополит Даниил твърди също по този начин следното:

„ Свещенството на тази конструкция на процедура има проблеми с апостолското приемство, измежду тях има такива, които са ръкополагани от цивилни, т.е. там липсва приемство на апостолската берекет. Има низвергнати и отлъчени заради основателни канонични аргументи, които са признати и обновени в ранг непозволено и без смирение. (…) И все пак, патриарх Вартоломей се опита да ги легитимира, посредством издаването на така наречен Томос – документ за учредяването на тази неканонична конструкция. (…) Той подписа и прогласи две неканонични до този миг структури, като ги сплоти в така наречен Православна черква в Украйна – ПЦУ, и призна новосъздаденото образувание за каноничната православна черква в Украйна. (…) Патриарх Вартоломей беше уверен, че по този метод милиони православни християни, лишени от общение с Църквата ще се приобщят към нея. И вместо да се въдвори мир, както предполагаше, той разпали едно още по-ожесточено разделяне, в което безусловно тези хора, които той прогласи за канонични, започнаха да гонят каноничната черква. Взимат храмове, бият свещеници, убиват, това християни ли са? Това е парадокс, само че разделянето е реалност. “

В обявата на БНР водещата пита: „ И тук поражда въпросът нашата Църква къде е? “, на което митрополит Даниил дава отговор:„ Ние живеем в този свят, следим събитията, би трябвало да отстояваме каноничността, догматичните истини на вярата ни и да се стараем да живеем благочестиво. “

Митрополит Даниил обаче не загатва нищо за войната в Украйна в това предаване, за избиването на цивилни жители, което интернационалната общественост дефинира като геноцид, само че освен тя – самият митрополит на Одеса и Измаил Агатангел, непрекъснат член на Светия Синод на УПЦ, почетен жител на Одеса и Одеска област, разгласява свое изказване след взривяването на Преображенската катедрала, в което наречевойната също геноцид: " Това е. "

Митрополит Даниил не загатва и за отвличането на деца от окупираните територии от началото на войната.

Няма и намек за всеобщите гробове, унищожените до основи градове с цивилно население и от окупираните територии.

Няма коментар и за изтезаваните свещеници и разрушените храмове в Украйна от страна на РФ, за които се твърди, че максимален брой са точно православните храмове.
В отчет на IRF се показва, че

Липсва пояснение и за десетките съветски свещеници, на които Св. Синод на Вселенската патриаршия върна свещения ранг. Самите съветски свещеници стачкуват против войната и доста от тях поддържат основаването на новата автокефална конструкция в Украйна. Протестират от началото на войната също по този начин богословите и християните по целия свят със свои позиции.

Окръжното писмо на митрополит Даниил съдържа пропагандни тези по отношение на военната експанзия на Русия в Украйна, откакто на 3 ноември 2022 година Народното събрание на Република България излезе с решение страната ни да изпрати военна помощ за Украйна - той.

И освен това. На 2 май 2023 година във Facebook страницата на Видинската митрополия беше оповестен с неговите мнения по отношение на позиция на двама светогорски монаси за отбранителната война в Украйна и правото да защитаваш околните си.

На 18 май 2023 последва реакция от Сдружението на украинските организации в България „ Мати Украйна “, което се обърна с към Комисията по правата на индивида и към Народното събрание, в което твърди, че „ това хвърля сянка върху имиджа на Българска православна черква и изцяло опонира на Високата Мисия на църквата в проповядване на духовните и моралните полезности “.

„ На фона на Решението на Народното Събрание от 01.02.2023 година за признание на Големия апетит – Голодомор – в Украйна през 1932-1933 гг. за геноцид, мощна и поредна позиция на Република България по отношение на наказание на съветската експанзия против Украйна, изявленията на Видинския митрополит опонират на формалната позиция на Република България и могат да се поясняват като отбрана на ползите на една държава-агресор, която основава закани за мира и стабилността в цяла Европа. Обръщам се от името на Сдружение на украинските организации в България „ Мати Украйна “ с молба към Светия Синод на Българската Православна Църква да се разграничи от позицията на посочения член на Синода. “ - гласи посланието.

Особеното мнение на митрополит Даниил във връзка с в София беше сходно, т.е. той не зае страната на Българската православна черква в оня миг и нейните ползи, а тъкмо назад – на Руската православна черква.

Припомняме също по този начин, че нито един митрополит от Св. Синод на БПЦ не си разрешава обществено такива изказвания и че през юни 2019 година от мнението на Видинския митрополит Даниил за автокефалията на Украинската черква, което той изпрати като мнение на БПЦ до редица висши духовници от поместните православни църкви и което продължава да твърди и в упоменатото предаване по БНР.

А изказванията, че даването на Томос за автокефалия е„ неканонически несъстоятелно деяние от страна на патриарх Вартоломей “, което довело до още по-голямо разделяне в Украйна и, че правилата„ изрично не разрешават предстоятел на непозната черква да се намесва в делата на друга автокефална православна черква “, както и цитираните нагоре изказвания, Видинският митрополит е редно да каже персонално на Вселенския патриарх Вартоломей, когато той пристигна за интронизацията на новоизбрания Български патриарх след няколко дни. След като тези изказвания се популяризират обществено и необезпокоявано в българските медии, в реда на нещата е самият патриарх Вартоломей също да ги чуе от митрополит Даниил. Още повече и откакто съслужението на трима митрополити и двама епископи на БПЦ в Константинопол дружно с патриарх Вартоломей и духовници от ПЦУ към този момент е реалност.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР