По-рано днес министърът на на културата Велислав Минеков коментира ситуацията

...
По-рано днес министърът на на културата Велислав Минеков коментира ситуацията
Коментари Харесай

Захари Карабашлиев напуска Народния театър

По-рано през днешния ден министърът на на културата Велислав Минеков разяснява обстановката с политическите деятели в Народния спектакъл

Захари Карабашлиев напуща Народния спектакъл. " В Народния спектакъл " Иван Вазов " срещнах само положително отношение - от портиера до шефа - и хора, с които беше наслаждение да пресечем пътища. Вчера обаче аз почтително подадох своята оставка. Тя е обвързвана с спор, който ескалира и излезе надалеч отвън стените на най-високата театрална институция, като индиректно и директно засегна и мен ", написа Карабашлиев във Facebook.

" Ето няколко думи за решението ми, взето след седмица размисъл, диалози и опити за разрешаването на тази рецесия. По време на разразилия се скандал името ми беше споменавано нееднократно в подтекста на това, че една политическа фигура от управлението на дадена партия може да бъде " уравновесена " с друга такава. Няма по какъв начин да се съглася с това. Партийните пристрастия са право на всеки, само че те нямат място нито на сцената, нито в постройката на която и да е културна институция ", написа той.

" Приемайки поканата да бъда част от Народния спектакъл единствено преди няколко месеца, имах вяра, че тя е имала само креативна и професионална мотивация, а не идеологическа - мисля, че всеки в тази институция би трябвало да е там поради своите професионални качества, гений и заслуги, а не по партийна линия ", споделя Карабашлиев.

" Аз партийна линия нямам. Своите позиции по разнообразни въпроси показвам обществено и ясно, тъй като са цивилен и морални. Аз съм политически самостоятелен и не бих желал да бъда въвличан в спор, който трови креативната атмосфера вътре и уронва престижа на Народен Театър " Иван Вазов " извън ", сподели още Карабашлиев.

По-рано през днешния ден министърът на културата проф. Велислав Минеков съобщи, че политическите деятели би трябвало да изоставен културния институт: " За страдание това политическо напрежение може би съставлява някаква форма на отбрана на самия шеф, само че не мисля, че това са верните хора на вярното място и аз ще помоля тези хора да бъдат заменени и да бъдат подбрани експерти, а не политически деятели. Всичките. Аз държа на наличието на режисьора Морфов в Народния спектакъл и за жалост в резултат на събитията той е мощно обезверен в желанието си за наличие там. Това би било вреда. Голяма вреда. Към шефа ще насочва предизвестие и ще желая да се извърши цялостна инспекция освен на случая, само че и на всичко, което става в театъра, откогато той е шеф ".

БНР напомня, че преди десетина дни вратата на пиара на театъра Велислава Кръстева беше надраскана с надписи " Движение за права и свободи " и " Изчезвай ", табелката с името ѝ беше изкъртена, а за действието виновност пое режисьора Александър Морфов, който упрекна Кръстева в " политическа агитация ".
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР