по проекта за изменение на Конституцията, който се разглежда на

...
по проекта за изменение на Конституцията, който се разглежда на
Коментари Харесай

Асоциацията на прокурорите внесе в НС становище и предложения по проект за изменение на конституцията

по плана за изменение на Конституцията, който се преглежда на първо четене от Комисията по конституционни въпроси към Народното събрание внесе Асоциацията на прокурорите в България през днешния ден, часове преди съвещанието на Комисията.

Според Асоциацията Висшият правосъден съвет отразява единството на правораздавателна, обвинителна и проверяваща функционалност, изпълнявани надлежно от съдилища, прокуратури и следствени органи, които дружно реализират правосъдната власт. Преструктурирането на правосъдната власт със заличаването на този орган в сегашния му тип и заместването му с два нови органа съставлява изменение на формата на държавно ръководство, което е отвън пълномощията на нормално Народно заседание. Асоциацията предлага задачите на промяната, свързани с обезпечаване на невмешателство сред магистратските класи, да бъдат търсени с не толкоз радикални промени, като да вземем за пример с смяна в пълномощията на Пленума и колегиите на Висш съдебен съвет.

Асоциацията упорства да бъдат обезпечени самоуправлението и независимостта на прокуратурата и да бъде въведен " антибликиращ " механизъм, който да предотвратява рецесии в правосъдната власт, подбудени от неизбирането в период на членовете на съответните правосъдни органи от квотите на Народното събрание.

Тя предлага съответни промени в наредбите, свързани с конституционната конструкция и пълномощия на прокуратурата и компетентността на основния прокурор.

Становището натъртва на нуждата Народното събрание да обезпечи на публичните диспути и работата върху текстовете задоволително време и внимание.

В съвещанията на парламентарната Комисия по конституционни въпроси Асоциацията се съставлява от ръководителя Владимир Николов.

В края на седмицата следва второто първо гласоподаване на законопроекта. Все повече от участниците в дебата и самостоятелни специалисти упорстват то да се отсрочи, защото по множеството въпроси към момента текат разисквания, вършат се оферти за нови редакции и липсва консенсус.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР