По принцип големите и елитни чуждестранни инвеститори все по-упорито ни

...
По принцип големите и елитни чуждестранни инвеститори все по-упорито ни
Коментари Харесай

Чужди инвеститори продължават да избират българското

По принцип огромните и елитни задгранични вложители все по-упорито ни заобикалят, което не е добре. В частност обаче техните притежатели и мениджъри най-вероятно не знаят какво пропущат, тъй като стъпилите към този момент задгранични компании у нас влагат още веднъж и още веднъж, откривайки от ден на ден нови работни места. Така че от една страна е леко мазохистично да описваме себе си като рискова инвеститорска дестинация, а от друга - по никакъв начин не е общително непрестанно да приказваме, че нови вложители няма, а " старите " гледали час по-скоро да си заминат...

 

" Kastamonu Entegre " - 60 млн. лева в с. Горно Сахране - фотография № 339721

Нови 60 млн. лева ще влага през тази година в завода си в  с. Горно Сахране, община Павел баня, област Стара Загора, компания производител на ПДЧ (плочи от дървесни частици) и ЛПДЧ (ламинирани плочи от дървесни частици), нужни главно за мебелното произвеждане. Министърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер е разискал с Хюсеин Гюлер - шеф " Бизнес развиване и нововъведения " в турския холдинг " Кастамону Ентегре " (между другото - световен лидер  в промишлеността за дървени панели), и Чаатай Пийадеджи - изпълнителен шеф на " Кастамону България " АД, опциите за планове в научноизследователската и развойна активност.

Във фабриката на „ Кастамону България “ АД в Старозагорска област работят 370 чиновници, само че с обслужващите компании на процедура комшиите обезпечават прехранване на над 700 души.

Предприятието е една от огромните дървообработвателни компании в България и е един от най-големите вложители в района и страната. През 2021 година  е направена и инвестиция, осигуряваща опция за съвсем три пъти нарастване на продуктивността на труда, 70 нови работни места, понижаване енергоемкостта и разхода на суровина. Създадено е и чисто ново тополово стопанство, ситуирано на повърхност от 1000 декара.

Компанията майка - " Kastamonu Entegre ", е един от най-големите дървопреработватели в международен мащаб. Има индустриални мощности в шест европейски страни - Румъния, България, Босна и Херцеговина, Русия, Италия и Турция. Тя държи 6% от международното произвеждане на ламинирани паркети, а в промишлеността за дървени панели се подрежда в първата четворка на Европа и първата петица на света. Изнася продукция в над 100 страни по всички континенти.

 

Festo - 20 млн. лева в София - фотография № 339722

Общо 20 млн. лева ще влага през тази година в завода си в София международният водач в производството на съставни елементи за автоматизация - датчици и такъми към тях, както и на присъединителни кабели. 

Немската компания " Фесто Производство " залага на технологиите и нововъведенията, а развойният й център в българското дружество е един от най-успешните в международен мащаб. Предвижда се работните места в него да бъдат увеличени с над 30%, което го изстрелва на второ място по величина - след централата на компанията в Германия. „ Дружеството създава над 1300 типа произведения и непрестанно влага в новаторски решения, с цел да отговори на потребностите на пазара “, отбелязва шефът на компанията за България Георги Атанасов.

Той е разискал с министър Лорер административните спънки, с които се сблъсква вложителят на общинско равнище, както и дефицита на работна ръка. Като добра процедура са посочени обучителните центрове, които са основани от компанията за Индустрия 4.0 и работата с подрастващите генерации.

" Фесто произвеждане ", която е част от немския тръст Festo, създава съставни елементи за процесна автоматизация, датчици за поток и налягане, свързващи кабели и електрически задвижвания. В България за нея работят над 1200 души, като повече от 250 са назначени през последната година. Компанията има и механически инженерен център в София с над 100 чиновници, които вършат разработки във всички инженерни дисциплини - програмен продукт, хардуер, механика и лабораторно тестване.

 

Etem Gestamp - 120 млн. лева в София - фотография № 339724

Заводът за автомобилни съставни елементи в София " ЕТЕМ Гестамп " има нови инвестиционни проекти за уголемение на производството на компанията в България. Над 120 млн. лева ще бъдат вложени в технологии и изцяло автоматизирано вътрешно логистично решение, а планът ще сътвори у нас над 130 работни места за дипломиран личен състав през идващите две години.

Компанията е почнала редица нови планове за автомобилната промишленост, в това число контракт с огромен немски авто тръст за произвеждане на алуминиевите детайли за кутията на батерията, които ще бъдат употребявани в новото потомство електрическа платформа на производителя през идващите осем години.

Инвестицията в завода за детайли за електрически автомобили съответствува както с европейската тактика за зелен преход и въглеродна индиферентност, по този начин и със тактиката на страната ни за основаване на положителни условия за произвеждане на части за модерни коли.

„ Фокусирали сме развиването си върху водещи трендове като електромобилност, по-леки транспортни средства и нулеви излъчвания в поддръжка на световните цели за резистентност и въглеродна индиферентност. За създаването на новаторските алуминиеви решения си сътрудничим тясно с производителите на коли, следвайки и отговаряйки на най-високите стандарти на промишлеността “, споделя генералният шеф на компанията Емануил Фундукис.

" ЕТЕМ Гестамп " е измежду дребното компании в Европа, които създават алуминиеви профили, отговарящи на най-високите стандарти на автомобилната промишленост. Алуминиевите профили се доставят до водещи автомобилни производители и снабдители на съоръжение, измежду които са BMW, Audi, Daimler, Porsche, VW и други.

 

Турска компания - към 6 млн. евро в Стара Загора

Турска компания е изразила предпочитание да построи дружество за 5.5-6 млн. евро в област Стара Загора. Представители на компанията, която е профилирана в производството на есенции за козметични и санитарни артикули и на такива за хранително-вкусовата индустрия, са представили проектите си на среща с регионалния шеф проф. Наско Василев. 

Компанията има дългогодишна история и има огромен цех в Турция, където годишният й оборот е над 75 млн. $. Преди две години стъпва и в България, а вложителите избират Старозагорския район за бизнеса си. Наемат постройка наоколо до Стара Загора за своята активност и стартират да изнасят и отсам продукция за разнообразни европейски страни и за Близкия изток.

Сега турските бизнесмени имат желание да построят в района нова съвременна лична постройка на повърхност от 10 000 кв. м и да разширят производството. Около 3 млн. евро от цялата инвестиция ще бъдат за машини и съоръжение от най-голям клас. За потребностите на част от производството ще бъдат купувани първични материали - розово масло и лавандула, от България.

Амбицията е постройката да бъде издигната до края на годината, а при започване на 2023 година да стартира производството. Ако фабриката стане действителност, личният състав ще се разраства последователно, прецизират от регионалната администрация. За производството ще бъдат нужни като химици, лаборанти, инженери. 

Въпреки тежките провали около пандемията и енергийната рецесия, Старозагорска област продължава да е измежду " козметичните първенци " с над 34 000 декара с етерични култури.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР