По презумпция повечето любители на бирата предпочитат светлата бира през

...
По презумпция повечето любители на бирата предпочитат светлата бира през
Коментари Харесай

Тъмна или светла бира?

По хипотеза множеството фенове на бирата избират светлата бира през лятото, а тъмната – през зимата. Това може би е по този начин, защото тъмната бира се смята за по-тежка от светлата.

Най-старите данни за варене на бира са на към 6000 години. Отнасят се до шумерите. Шумерия се е намирала сред реките Тигър и Ефрат, като включвала Месопотамия и античните градове Вавилон и Ур. Смята се, че шумерите разкрили ферментацията като развой по случайност.

Най-ранните източници за правене на бира са античните гравюри на шумерите. Получената напитка карала хората да се усещат „ развеселени, прелестно и безпределно щастливи ”. Те считали тази „ божествена напитка ” за подарък от бога.

След като Шумерската империя била разрушена през второто хилядолетие преди Христа, знанието за правене на бира било наследено от вавилонците. Известно е, че във Вавилон са знаели по какъв начин да варят 20 разнообразни типа бира. Въпреки това метода не бил безупречен. Бирата била мътна и нефилтрирана. С времето разпространяването и достигнали до Египет.

Днес в света се създават към 9 милиона марки питие. Делят се според от главните му индикатори - активност на цвета, усет и мирис, на мрачно и ярко. В светлата бира е обикновено да се усеща горчивината на хмела, а в тъмната – блудкав, винен и карамелен привкус, горчивината в него е по-мека.

Светлата бира може да съдържа в себе си сред 8 и 20 % изсъхнало вещество, до момента в който тъмната - от 12 до 21%. Тази централизация се показва или в проценти, или в градуси на Балинг. Тази единица е наименувана на чешкият химик проф. Карел Наполеон Балинг (1805–1868).

 Състав на бирата

Градус на Балинг съставлява тегловният % на екстракта, измерен в грамове, съдържащ се в 100 г разтвор. От това следва, че бира с малко наличие на алкохол има компактност до 5%, със приблизително – до 12 %, мощната бира е с компактност над 14 %.

Плътността или по-точно концентрацията на сухи субстанции в малца, постоянно неправилно се счита и за алкохолното наличие на бирата. Реално този индикатор дефинира какъв брой разтворени твърди субстанции от изходната примес (малц, хмел и др.) са минали в бирата.

Обикновено това са 10-12%. Този надпис е в директна взаимозависимост от алкохолното наличие на бирата. Това е по този начин, тъй като няма по какъв начин да се получи мощна бира от изходна суровина с ниска компактност.

Разликата сред тъмната и светлата бира е както в цвета, по този начин и във усета. Предпочитанието се дефинира от опита.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР