По предложение на Продължаваме промяната парламентът започна работа с обсъждане

...
По предложение на Продължаваме промяната парламентът започна работа с обсъждане
Коментари Харесай

Депутатите обсъждат декларация, с която се настоява служебният кабинет да внесе нов бюджет


По предложение на " Продължаваме промяната " Народното събрание стартира работа с разискване на импортираната от тях Декларация, с която Народно събрание упорства служебният кабинет да внесе нов бюджет. Предложението беше подкрепено и от депутатите от Възраждане, Българска социалистическа партия и " Демократична България " и включено като точка първа в дневния ред. 

Изискването е дефицитът да е 3%, подчерта съпредседателят на Политическа партия Асен Василев :

" Колеги, това е безусловно безконтролно - да оставим страната без бюджет. Бизнесът няма по какъв начин да възнамерява, няма макрорамка на държавните разноски! Оставяме страната безусловно на автопилот и то на автопилот, който ще бъде претрупан с спомагателни разноски, които дори няма да сме изцяло наясно какви са ".

Василев подсети, че служебното държавно управление към този момент е нарушило закона, като не е внесло план за бюджет до 31 октомври:

" Явно дотам Министерски съвет се е самозабравил, че считат, че това страната да има постоянен бюджет е пожелателно! Независимо с какви параметри, тук би трябвало да има Бюджет, с цел да можем ние да си свършим работата като народни представители и да подсигурим сигурността и стабилността на страната за идната година ".

Според лидера на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова  предложеното от служебния кабинет продължение на досегашния бюджет задълбочава, а не взема решение проблемите на хората:

" Бюджетът, който внесе служебният кабинет, замразява всички приходи, замразява всички заплащания. При увеличаващите се цени и невъзможността на множеството хора да посрещнат тежките зимни месеци, ние считаме - и от начало до дъно е било по този начин - че служебният кабинет би трябвало да внесе напълно нов Бюджет за 2023 година ".

Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ изрази безпокойство, че настояването за нов бюджет е популистко и възрази против поемането на нови задължения, с които да се правят обществени заплащания:

" И от морална позиция не трябва да се пробвате да налагате неверните и аматьорски разбирания, които имате. Вашите неверни и аматьорски разбирания за Бюджета със трупане на дълг върху гърба на българските жители и върху гърба на бъдещите генерации. Ние би трябвало от тук, от тази естрада да кажем кой ще заплаща тези задължения ".

Делян Добрев от ГЕРБ  напомни на Политическа партия, че удължаването на в този момент настоящия бюджет и за идната година е признато на първо четене през вчерашния ден:

" Тази година вие внесохте, вашият кабинет, Бюджет не до 31-ви октомври, тъй като още нямаше кабинет, каквато е обстановката и в този момент, а го внесохте февруари месец, по този начин, че в случай че има кабинет до края на годината или при започване на идната, може, по практиката от 2022-ра година, да се внесе. Нищо не пречи да се внесе нов Бюджет февруари месец и до края на февруари - началото на март да се одобри. Безсмислено е да губим времето на Народното събрание с една декларация, която през вчерашния ден обсъждахме в продължение на часове. Благодаря! "

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР